Wykonanie
Podczas ostatniej edycji Lubelskiego Kociołka,
Marta pokazała ciasto marcepanowe z
rabarbarem. Od razu wiedziałam, że muszę je przygotować. Nie pomyliłam się. Ciasto jest wilgotne, niezwykle aromatyczne. Idealne. Dodatek marcepana to jest to.
Talerzyk i czajniczek ze sklepu Westwing.comSkładniki:125 g masy marcepanowej160 g
masła o temperaturze pokojowej100 g
cukru pudru2
jajka250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g mielonych
migdałów4 łyżki
mlekaok. 300 g
truskawekew.
cukier puder do posypaniaWykonanie:Masę marcepanową rozkruszyć na mniejsze kawałki i włożyć do misy robota. Dodać
masło i
cukier. Utrzeć, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym
jajku, nie przerywają ucierania.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
migdałami. Dodać do ciasta. Na koniec dodawać stopniowo
mleko i wymieszać aż do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić dokładnie po dnie.
Truskawki umyć i przekroić na pół. Wyłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec przez około 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Można posypać
cukrem pudrem.