Wykonanie
Przepis na placuszki z
kaszy manny. Najlepiej smakują podane ze świeżymi
owocami, lub
owocowym sosem.Składniki:1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
mleka1 łyżka esencji waniliowej2 łyżki roztopionego
masła2
jajka2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:
Kaszę wsypujemy do miski, zalewamy zimnym
mlekiem, odstawiamy na min. 30 minut. Można odstawić
kaszę na noc, jeśli placuszki chcemy przygotować na śniadanie.Kiedy
kasza manna wchłonie
mleko, dodajemy do niej
masło, esencję,
jajka i
cukier puder. Mieszamy łyżką do połączenia się całości. Jeśli chcesz, by placuszki były bardziej puchate i delikatne, dodaj do
kaszy tylko
żółtka, a
białka jaj ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z resztą składników bez zmian.Na rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i na małym ogniu, smażymy placuszki z obu stron, do momentu ich zezłocenia się.Udostępnij przepisSprawdź te przepisy