ßßß Cookit - przepis na Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty

Przetwory. Zimowa sałatka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone . Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego mam pod ręką.
Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby lub owoce.
Sałatka z białej kapusty z papryką, marchewką, szalotką i octem winnym
czas przygotowania : ok. 60-80 minut
składniki :
ok. 1000 białej kapusty
ok. 100 g szalotki
ok. 250 g marchewki
ok. 200 g czerwonej papryki
ok. 150 g jabłka - u mnie antonówka
ok. 25 g ostrej papryczki - u mnie czerwona czereśniowa
2 lekko czubate łyżeczki soli
60 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
140 ml octu winnego białego
1 czubata łyżeczka ziaren kminku
1 czubata łyżka ziaren białej gorczycy
sposób przygotowania : na liście składników podałam wagę warzyw oraz jabłka już po oczyszczeniu i obraniu. Kapustę cienko poszatkowałam, przełożyłam do miski. Posypałam solą, wymieszałam i wygniatałam kilka chwil rękami. Odstawiłam pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie jabłko obrane ze skórki i marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę pokroiłam w cienkie paski a szalotki w piórka. Ostrą papryczkę posiekałam.
Kiedy kapusta nieco zmiękła i puściłam trochę soku dodałam do niej pozostałe rozdrobnione składniki. Dodałam cukier, olej, ocet, gorczycę i kminek - wszystko dobrze wymieszałam. Sałatką napełniłam słoiki, dobrze ugniatając a na wierzch wlałam sok jaki pozostał mi na dnie miski. Słoiki zakręciłam i wstawiłam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam tyle zimnej wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam ok. 25 minut licząc od zagotowania wody w garnku.
Po pasteryzacji wyjęłam, sprawdziłam nakrętki dokręcając i odstawiłam stawiając słoje do góry dnem. Z tej ilości składników otrzymałam 5 słoików sałatki poj. 500 ml
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/przetwory-zimowa-saatka-z-biaej-kapusty.html