Wykonanie


Składniki: (na 4 słoiki 0,7l)główka
białej kapusty (1,5kg),3
czerwone papryki,800g
marchwi,2
cebule,3
jabłka,1 płaska łyżka
soli,1/2 szklanki
octu (125ml),2 szklanki
wody (500ml),4 łyżki
cukru.Przygotowanie:
Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną
kapustę posolić płaską łyżką
soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić, umyć i pokroić w paseczki.
Jabłka obrać ze skórki, wykroić twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną
marchew również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule pokroić w paseczki. Do garnka wlać
wodę,
ocet i dodać
cukier. Zagotować, a po zagotowaniu dodać warzywa. Gotować na niedużym ogniu przez 15minut, wymieszać dobrze razem wszystkie składniki. Gotowe składniki włożyć do słoików. Zalać je zalewą, która zostanie w garnku. Słoiki dokładnie osuszyć w miejscu gdzie będzie nakrętka, również nakrętnki dokładnie osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnka wyłożyć ścierkę i włożyć słoiki. Zalać zimną
wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 7minut.


Smacznego!!!