Wykonanie
Przepyszna, przepełniona witaminami
sałatka na zimę. Bardzo istotnym składnikiem są
jabłka, które nadają jej słodko-kwaśny smak.
Sałatka świetnie się sprawdza jako dodatek do tradycyjnego obiadu, hot-dogów, czy hamburgerów.Składniki:1 kg
czerwonej papryki1 kg
marchewki1 kg
cebuli1 kg
ogórków1 kg
jabłek1 kg
białej kapusty10 łyżek
cukru1/2 szklanki
octu1/2 szklanki
oleju1 łyżka
soli1 łyżeczka
pieprzuMarchewki i
jabłka obieramy, ścieramy na tarce i przenosimy do dużego garnka.
Cebule kroimy w piórka, nieobrane
ogórki w talarki,
paprykę w paski, a
kapustę szatkujemy drobno (ja wszystko przepuściłam przez szatkownicę elektryczną). Warzywa łączymy z
jabłkami i
marchewkami. Dodajemy
cukier,
ocet,
sól i
olej. Mieszamy. Doprawiamy
pieprzem do smaku. Odstawiamy całość do czasu, aż warzywa puszczą sok.
Sałatkę (lekko odciśniętą) przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy na mokro około 20 minut.