Wykonanie
W zeszłym roku dostaliśmy tą surówkę od
męża kuzynki na spróbowanie. Akurat jak wpadliśmy z wizytą była zaprawiana. Tak bardzo nam posmakowała, że w tym roku mimo ciągłego braku czasu musiałam ją zrobić. Jest naprawdę pycha. Nie wiem czy przetrwa do zimy, słoiki powoli znikają. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 7/2008 ".
Składniki :1 kg
białej kapusty1 kg
czerwonej papryki1 kg
cebuli1 kg
marchwi1 kg
ogórków gruntowych3 łyżki
soli1/2 litra
oleju1 szklanka
cukru1 szklanka
octuKapustę szatkujemy, lekko obgotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia.
Marchew i
ogórki zcieramy na tarce o grubych, oczkach.
Cebulę tniemy w cienkie pół talarki,
paprykę też w cienkie ale paseczki. Wszystkie składniki łączymy razem, dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę żeby się przegryzła.Surówkę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.Smacznego :)