Wykonanie
Składniki (na ok. 6-7 słoików 300 ml):1,5 kg
ogórków2
marchewki1,5
czerwonej paprykiduża
cebulałyżka
soli3-4 ząbki
czosnkupo pół szklanki
octu,
cukru i
oleju - na marynatęUmyte
ogórki kroję wraz ze skórką na niezbyt cienkie(3-5 mm) plasterki.
Solę, a następnie odstawiam na ok. 2 godziny, by puściły sok.
Marchewki kroję w plasterki,
paprykę w kilkucentymetrowe słupki,
cebulę w półplastry, a
czosnek w cieniutkie plasterki. Warzywa przekładam do
ogórków i mieszam. Przygotowuję zalewę, gotując
ocet z
cukrem. Po ostudzeniu dodaję
olej i mieszam.
Sałatkę przekładam do słoików - możecie ją mocno upchnąć, bo po pasteryzacji zostało mi w słoikach sporo luzu :) Zalewam warzywa przygotowaną zalewą. Zakręcam mocno. Pasteryzuję ok. 20 minut.