ßßß Cookit - przepis na CHUTNEY Z OSTRYCH PAPRYCZEK

CHUTNEY Z OSTRYCH PAPRYCZEK

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy chutney :) I wiecie co? Jest genialny! W pierwszej chwili czuć słodycz, a chwilę później przyjemne pieczenie na języku, super :) Skusił mnie kolor na zdjęciach (widać to dopiero z bliska), ale nie spodziewałam się, że będzie tak rewelacyjny w smaku :) Jak nam trochę więcej papryczek urośnie, robimy go dużo, dużo więcej :) Jest idealny do serów :) Sprawdziliśmy na kanapkach z ciemnego chleba z pomidorem, camembertem z pieprzem i jabłkiem (nie zdążyłam zrobić zdjęcia), ale pewnie spróbujemy też z grillowanym mięsem. Może macie jeszcze jakieś propozycje wykorzystania?
składniki na 4 słoiczki po 200g:
- 300g ostrych papryczek (u nas cyklon)
- 400g świeżej czerwonej papryki
- 250 (1 butelka) białego octu winnego
- 2 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kg jabłek
- 1 cytryna
Jedne i drugie papryki oczyścić z gniazd nasiennych (w jednej ostrej można zostawić pestki) i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, dodać ocet i sól. Gotować na małym ogniu, a w międzyczasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Dodać do garnka jabłka oraz skórkę i sok z cytryny. Dalej gotować, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Wtedy zmiksować.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć słoiki, odwrócić je do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/08/Chutney-z-ostrych-papryczek.html