ßßß
składniki na 4 słoiczki po 200g:- 300g ostrych papryczek (u nas cyklon)- 400g świeżej czerwonej papryki- 250 (1 butelka) białego octu winnego- 2 szkl cukru- 1 łyżeczka soli- 1/2 kg jabłek- 1 cytrynaJedne i drugie papryki oczyścić z gniazd nasiennych (w jednej ostrej można zostawić pestki) i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, dodać ocet i sól. Gotować na małym ogniu, a w międzyczasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Dodać do garnka jabłka oraz skórkę i sok z cytryny. Dalej gotować, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Wtedy zmiksować.Przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć słoiki, odwrócić je do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do ostygnięcia.



