ßßß
Składniki:500 g czerwonej papryki (dałam też zieloną)1 twarda gruszka1 jabłko (np. granny smith)1 korzeń imbiru (dałam 1 łyżeczkę startego)1 mała łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżka cukru2 łyżki białego octu winnegodrobna sólWykonanie:Papryki obrać nożykiem do ziemniaków (ja nie obierałam). Przekroić na pół, usunąc pestki i białe części. Miąższ pokroić w małą kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą, gotować 1 minutę. Odstawić. Imbir obrać i utrzeć na tarce. Jabłko i gruszkę obrać, usuną pestki i gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę. Do średniego rondla wlac ocet, dodać kmin, imbir, cukier i 4 łyżki wody. Gotować 30 sekund, a następnie dodać osączoną paprykę i pokrojone w kostke owoce. Gotować 5 minut na małym ogniu, posolić, przelożyc do słoika. Pozostawić do ostudzenia bez przykrycia, następnie zamknąć słoik i przechowywać w chłodzie./wydrukuj przepis/