Wykonanie
Przepis pochodzi z "Kuchni z bukietem przypraw", o której jakoś ostatnio zapomniałam. Ponieważ moja rodzinka nie przepada za
papryką robiłam tylko małą porcję dla siebie i nie chowałam do słoika tak jak poleca autor. Całą przygotowaną porcję zjadłam od razu.
Sałatka jest dość ostra, wyraźna w samku, bardzo czuć
kmin oraz
imbir. Jak dla mnie cudna.

Składniki:500 g
czerwonej papryki (dałam też zieloną)1 twarda
gruszka1
jabłko (np. granny smith)1 korzeń
imbiru (dałam 1 łyżeczkę startego)1 mała łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżka
cukru2 łyżki
białego octu winnegodrobna
sólWykonanie:
Papryki obrać nożykiem do
ziemniaków (ja nie obierałam). Przekroić na pół, usunąc pestki i białe części. Miąższ pokroić w małą kostkę. Wrzucić do rondla, zalać
wodą, gotować 1 minutę. Odstawić.
Imbir obrać i utrzeć na tarce.
Jabłko i
gruszkę obrać, usuną pestki i gniazda nasienne,
owoce pokroić w kostkę. Do średniego rondla wlac
ocet, dodać
kmin,
imbir,
cukier i 4 łyżki
wody. Gotować 30 sekund, a następnie dodać osączoną
paprykę i pokrojone w kostke
owoce. Gotować 5 minut na małym ogniu, posolić, przelożyc do słoika. Pozostawić do ostudzenia bez przykrycia, następnie zamknąć słoik i przechowywać w chłodzie./wydrukuj przepis/