Wykonanie
Chutney jak każdy wie to nic innego jak
konfitura, dodatek do dań wegetariańskich jak i
mięsnych ... idealnie komponuje się również z
pieczywem obłożonym
pleśniowym serem typu
camembert lub
brie i jeszcze jedno zastosowanie jakie do niego znalazłam ... dodatek do tradycyjnego
sosu pomidorowego w połączeniu z
makaronem - pycha! Słowo chutney oznacza rozdrabnianie składników, nie do końca idealnie równo... wręcz przeciwnie, niedbale i o to głównie chodzi by po jego ugotowaniu wyczuwać kawałeczki składników. To mój pierwszy chutney który zamknęłam w słoiczkach na zimę, i z całą pewnością nie ostatni bo rodzajów chutney-a jest bardzo wiele...
śliwkowy, z
mango, z
jabłek,
gruszek ...od wyboru do koloru, tylko
mieć czas i wekować :-)

przepis własnySkładniki : na jeden słoiczek ok 400ml1/2 kg
pomidorów100 g posiekanej
cebuli150 g
cukru125 ml
białego octu winnegoćwierć łyżeczki zmielonego
imbirućwierć łyżeczki
pieprzu cayenne1 papryczka suszona jalapeno ( może być ostro! )łyżeczka
soli1 duże
jabłko najlepiej kwaśne twarde
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondla wraz z posiekaną
cebulą,
octem,
cukrem i
przyprawami. Dusimy bez przykrycia około godziny.
Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki, dorzucamy do garnka. Dusimy kolejne 30 minut, na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie przelewamy sos do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy.Możemy zrobić próbę po około 2 tygodniach . Polecam!