ßßß Cookit - przepis na Chutney pomidorowo jabłkowy

Chutney pomidorowo jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Chutney jak każdy wie to nic innego jak konfitura, dodatek do dań wegetariańskich jak i mięsnych ... idealnie komponuje się również z pieczywem obłożonym pleśniowym serem typu camembert lub brie i jeszcze jedno zastosowanie jakie do niego znalazłam ... dodatek do tradycyjnego sosu pomidorowego w połączeniu z makaronem - pycha! Słowo chutney oznacza rozdrabnianie składników, nie do końca idealnie równo... wręcz przeciwnie, niedbale i o to głównie chodzi by po jego ugotowaniu wyczuwać kawałeczki składników. To mój pierwszy chutney który zamknęłam w słoiczkach na zimę, i z całą pewnością nie ostatni bo rodzajów chutney-a jest bardzo wiele... śliwkowy, z mango, z jabłek, gruszek ...od wyboru do koloru, tylko mieć czas i wekować :-)
przepis własny
Składniki : na jeden słoiczek ok 400ml
1/2 kg pomidorów
100 g posiekanej cebuli
150 g cukru
125 ml białego octu winnego
ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru
ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
1 papryczka suszona jalapeno ( może być ostro! )
łyżeczka soli
1 duże jabłko najlepiej kwaśne twarde
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondla wraz z posiekaną cebulą, octem, cukrem i przyprawami. Dusimy bez przykrycia około godziny.
Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki, dorzucamy do garnka. Dusimy kolejne 30 minut, na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie przelewamy sos do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy.
Możemy zrobić próbę po około 2 tygodniach . Polecam!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/09/chutney-pomidorowo-jabkowy.html