Wykonanie
Pierwszy w moim życiu chutney jaki zrobiłam. I
powiem Wam zakochałam się w chutney-ach. Wprawdzie ten musi przegryzać się dwa tygodnie ale spróbowałam ociupinkę i już nie
mogę się doczekac kiedy go zpałaszuję z kawałkiem domowego
chlebka. Jego zastosowanie jak i innych jest tak szerokie, że jeśli ktoś jeszcze nie robił namawiam na pewno szybko zniknie. Ja mogłabym go wyjadać łyżeczką ze słoiczka. Wspaniały jako dodatek do imprezowych przekąsek, a ostrość można regulować poprzez dodanie odpowiedniej ilościu
pieprzu cayenne. Dla mnie jest idealny :) Gorąco polecam. Przepis z programu Rachel Allen" Ulubione potrawy Rachel ".

Składniki :Od razu proponuję zrobić z większej ilości. Z podanych składników wychodzi słoiczek około 350 ml.1/2 kg
pomidorów100 g posiekanej
cebuli50 g
rodzynek ( pominęłam )150 g
cukru125 ml
białego octu winnegoćwierć łyżeczki zmielonego
ziela angielskiegoćwierć łyżeczki zmielonego
imbirućwierć łyżeczki
pieprzu cayennełyżeczka
solićwierć łyżeczki mielonego
pieprzu1
jabłko ( dość spore )
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondla wraz z posiekaną
cebulą,
octem,
cukrem,
rodzynkami i
przyprawami. Dusimy bez przykrycia około godziny.
Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki, dorzucamy do garnka. Dusimy kolejne 30 minut, na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie przelewamy sos do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy. Ja dodatkowo pasteryzowałam 15 minut.Chutney powinien przegryzać się 2 tygodnie.Smacznego :)