ßßß
Nigdy nie robiłam dżemów do słoików. Teraz żałuję. W przyszłym roku to zmienię. Bardzo przyjemne zajęcie. A taki świeżo zrobiony, jeszcze cieplutki dżem jest pyszny. Ten ma piękny słoneczny kolor, a imbir nadaje mu ciekawego posmaku.Składnikijabłka, 8 szt.gruszki, 3 szt.cukier, 4 łyżkiświeży starty imbir, 2 łyżeczkicynamon, 2 szczyptysok z 1 limonkiSposób przygotowania1. Owoce obrać ze skórki, wydrylować i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka o grubym dnie lub na patelnię teflonową. Skropić sokiem. Ja najpierw przesmażyłam jabłka, a kiedy zaczęły się lekko rozpadać dodałam gruszki. Dzięki czemu w dżemie gruszki są prawie w całych kawałkach. Następnie dodać resztę składników. Gotować, aż masa lekko zgęstnieje. Jeszcze gorący dżem przełożyć do słoiczków (wyszło mi 5 małych), zakręcić i obrócić do góry dnem. Można pasteryzować przez 10 minut, ale ja ten etap pominęłam.car hire atlanta