ßßß Cookit - przepis na Chińska surówka z białej kapusty

Chińska surówka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Nie będę się rozwodzić dzisiaj jakoś specjalnie we wstępnie. Podaję Wam przepis na surówkę rodem z barów chińskich. Wbrew nazwie idealnie nadaje się również jako dodatek do naszych polskich schabowych czy panierowanych w bułce tartej filetów z kurczaka. Fajnie sprawdza się również do dań z ryby (szczególnie panierowanych filetów czy paluszków).
Bardzo lubię ten przepis bo jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut a efekt zupełnie jak z chińskich knajpek.
Składniki:
pół główki białej kapusty
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki octu winnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
łyżeczka soli
Kapustę szatkujemy dość drobno (cienkie paski). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (można ją ręcznie pokroić w zapałki ale na tarce pójdzie zdecydowanie szybciej. Oba warzywa przekładamy do dużej miski.
Pozostałe składniki przekładamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy na średnim ogniu. Dobrze mieszamy aby cukier całkowicie się rozpuścił. Jeszcze gorącą zalewę dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chinska-surowka-bialej-kapusty