Wykonanie

Nie
będę się rozwodzić dzisiaj jakoś specjalnie we wstępnie. Podaję Wam przepis na surówkę
rodem z barów chińskich. Wbrew nazwie idealnie nadaje się również jako dodatek do naszych
polskich schabowych czy panierowanych w
bułce tartej filetów z kurczaka. Fajnie sprawdza się również do dań z
ryby (szczególnie panierowanych filetów czy paluszków).Bardzo lubię ten przepis bo jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut a efekt zupełnie jak z chińskich knajpek.Składniki:pół główki
białej kapusty2
marchewki2 ząbki
czosnku1/3 szklanki
octu winnego1/2 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
cukrułyżeczka
soliKapustę szatkujemy dość drobno (cienkie paski).
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (można ją ręcznie pokroić w zapałki ale na tarce pójdzie zdecydowanie szybciej. Oba warzywa przekładamy do dużej miski.Pozostałe składniki przekładamy do niewielkiego garnka i zagotowujemy na średnim ogniu. Dobrze mieszamy aby
cukier całkowicie się rozpuścił. Jeszcze gorącą zalewę dodajemy do
kapusty i mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).