ßßß
Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie.Składniki:1/2 główki średniej wielkości białej kapusty3 średnie marchewki3 - 4 ząbki czosnku1/2 szklanki oleju rzepakowego4 łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego4 łyżki cukru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować.Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek przecisnąć przez praskę.Pozostałe składniki włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru.Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając.Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu)