ßßß Cookit - przepis na Przekąska. Na imprezę. Kalafior smażony w cieście pomidorowym

Przekąska. Na imprezę. Kalafior smażony w cieście pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Kalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno.
A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad.
czas przygotowania : ok. 20-30 minut
składniki :
1 nieduży kalafior
2-3 jajka
150 ml mleka
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
kilka łyżek mąki pszennej luksusowej
1 czubata łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
do gotowania : 2-3 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
do smażenia - ok. 1 l oleju rzepakowego
DIP - 300 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
1/3 pęczka świeżego koperku
1-2 ząbki czosnku
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : kalafiora umyłam i podzieliłam na mniejsze różyczki - takie na jeden kęs. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i pocukrzyłam. Wrzuciłam kalafiora i gotowałam jakieś 2-3 minuty. Odlałam wodę i osaczyłam dokładnie warzywo.
DIP - czosnek i koperek bardzo drobno posiekałam. Dodałam do jogurtu zmieszanego z majonezem. Doprawiłam do smaku i odstawiłam do lodówki.
SMAŻONY KALAFIOR - do miski wybiłam jajka. Roztrzepałam je z koncentratem, mlekiem i przyprawami. Mieszając dosypywałam mąkę - kilka łyżek - aż ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Ciężko podać dokładną ilość tej mąki, trzeba dosypywać po trochu, na wyczucie.
W garnku rozgrzałam olej. Kawałki kalafiora zanurzałam w cieście pozwalając ścieknąć nadmiarowi i wrzucałam po kilka na gorący tłuszcz. Powinny swobodnie pływać więc nie wrzucajcie zbyt dużo na raz. Smażyłam kilka minut aż ładnie się zrumieniły. Wyławiałam łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Podałam na gorąco razem z dipem, w którym można maczać kawałki kalafiora. Można także jeść na zimno bo smakuje tak samo dobrze.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/przekaska-na-impreze-kalafior-smazony-w.html