Wykonanie
Kiedy wróciliśmy ze świątecznej wyprawy byliśmy głodni, ale wcale nie miałam ochoty stać przy garach. Oczywiście mogłam po prostu wyjąć z lodówki
wędlinę, sałatki i
jajka. Tylko, że mieliśmy ochotę na coś ciepłego. I tak właśnie powstało to danie - szybkie, nieskomplikowane a jakże smaczne.Lubicie
białą kiełbasę ? Zobaczcie przepis na
Białą kiełbasę w
kapuście
czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :6 niedużych kawałków surowej
białej kiełbasykilka
ziemniaków - wystarczy 6 większych3 średnie
cebule3 łyżeczki
musztardy francuskiej z
czerwonym winemkilka niedużych gałązek świeżego
tymianku1 łyżeczka
oleju roślinnego1 szkl.
wody albo
bulionu jarzynowego3 łyżki posiekanej
natki pietruszkido smaku -
sól, ognista
mieszanka przypraw z młynka (
chili,
czosnek,
gorczyca,
kolendra,
pieprz czarny)sposób przygotowania :
ziemniaki i
cebule obrałam, opłukałam i osuszyłam.
Ziemniaki pokroiłam na dość duże kawałki, wielkości kęsa, a
cebulę w piórka. W rondlu rozgrzałam
olej i włożyłam surową
kiełbasę - moja była w jednym flaku. Obsmażyłam ją aż lekko się przyrumieniłam. Podlałam kilkoma łyżkami
wody i dusiłam dosłownie 3-5 minut aż ta wyparowała. Dodałam
cebulę i poczekałam aż się zeszkli. Dorzuciłam
ziemniaki i wlałam resztę
wody. Dołożyłam też
tymianek i
musztardę. Dusiłam na małym ogniu aż
ziemniaki zmiękły a płyn właściwie w całości wyparował. Doprawiłam do smaku
solą i
przyprawą ognistą. Przed podaniem posypałam posiekaną
natką pietruszki.