Wykonanie
Smażona
kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanow Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Takie są właśnie te potrawy: proste, sycące, obfite, smaczne. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składnikow ani skopmlikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Ponieważ składniki dania zależały od zasobności przygotowującego, istnieją wersje
kapusty bez dodatków, z
boczkiem, z
kiełbasą, lub ze wszystkim na raz. Od Was też zależy, która wersję wybierzecie dla siebie. Warto przygotować w ten sposob
kapustę i przekonać się, jak świetnie to lubiane w Polsce warzywo spełni się w nowej roli. Przepis na podstawie Deep South Dish i VeryCulinary .

kilka plastrow surowego
wędzonego boczku i/lub
kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawalki1/2 małej głowki
kapusty (im bardziej zielona
kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki1 duża
cebula - obrana, posiekana1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany1-2 łyżki
białego octu winnego1 łyżeczka
cukru1-2 łyżeczki
musztardysól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia1. Na dużej patelni, na rozgrzanym
oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki
kiełbasę oraz/lub
boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.2. Na tym samym
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę wraz z ząbkiem
czosnku. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy
kiełbasę,
cukier,
musztardę i
ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka lyżek
wody.Gdy
kapusta bedzie gotowa, doprawiamy danie do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Podajemy z
ziemniakami lub świeżym
pieczywem.Danie dobrze się przyechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.