ßßß Cookit - przepis na Kapusta z kluskami

Kapusta z kluskami

nazwa

Wykonanie

Smażona kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Wcześniej prezentowałam Wam podobną potrawę w wersji bez makaronu . Warto jednak spróbować również wersji z makaronem, niezwykle smacznej i pożywnej. Przepis wg SpicySouthernKitchen .
ok. 200g makaronu typu kokardki
kilka plastrów surowego wędzonego boczku i/lub kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki
1/2 małej główki kapusty (im bardziej zielona kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki
1 duża cebula - obrana, posiekana
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
2/3 łyżeczki kminku w ziarnach
1-2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki musztardy
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.
2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz/lub boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.
3. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z ząbkiem czosnku. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kapustę i kminek. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy kiełbasę, cukier, musztardę i ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek wody.
Gdy kapusta będzie gotowa, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy danie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/04/Kapusta-z-kluskami.html