Wykonanie
Smażona
kapusta jest typowym daniem kuchni południowych Stanów Zjednoczonych, kuchni pełnej tradycji, ciepła i rozsądku. Nie ma tu zazwyczaj kosztownych składników ani skomplikowanych przypraw: prosta, domowa kuchnia. Wcześniej prezentowałam Wam podobną potrawę w wersji bez
makaronu . Warto jednak spróbować również wersji z
makaronem, niezwykle smacznej i pożywnej. Przepis wg SpicySouthernKitchen .

ok. 200g
makaronu typu kokardkikilka plastrów surowego
wędzonego boczku i/lub
kiełbasa (dowolna ilość, np. 200g) - pokrojone w kawałki1/2 małej główki
kapusty (im bardziej zielona
kapusta, tym ładniejszy kolor dania) - bez głąba, pokrojonej w nieduże, łatwe do jedzenia kawałki1 duża
cebula - obrana, posiekana1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany2/3 łyżeczki
kminku w ziarnach1-2 łyżki
białego octu winnego1 łyżeczka
cukru1-2 łyżeczki
musztardysól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.2. Na dużej patelni, na rozgrzanym
oleju, podsmażamy pokrojoną w kawałki
kiełbasę oraz/lub
boczek. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni.3. Na tym samym
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę wraz z ząbkiem
czosnku. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
kapustę i
kminek. Smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy
kiełbasę,
cukier,
musztardę i
ocet. Mieszamy. Przykrywamy patelnię i podduszamy całość na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.
Kapusta powinna przestać być surowa, lecz jednocześnie pozostać trochę chrupka. W razie konieczności możemy podlać kilka łyżek
wody.Gdy
kapusta będzie gotowa, dodajemy
makaron, mieszamy i doprawiamy danie do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Danie dobrze się przechowuje i dobrze znosi odgrzewanie.