Wykonanie
Myślę, że smak kształtuje się w domu rodzinnym, w dzieciństwie. Mam wielkie szczęście, bo w moim domu zawsze było bardzo smacznie, były również eksperymenty kulinarne (na miarę ówczesnych możliwości), codziennie był pyszny obiad, nie było gotowców - choć w czasach mojego dzieciństwa chyba o gotowce było dość trudno ;) W każdym razie ta zapamiętana kuchnia rodzinna ma duży wpływ na to, jak gotujemy w dorosłym życiu.Ale też to dorosłe życie niejednokrotnie zmusza nas do zmiany miejsca zamieszkania, więc tym samym poznajemy inne zwyczaje i smaki. Mnie dane było miejsce zamieszkania zmienić w dość istotny sposób kilka
razy :) Przekonuję się coraz bardziej do różnych połączeń
smakowych nieznanych mi wcześniej. W moim przypadku do takiej zmiany należy dodawanie
śmietany do potraw, o których nawet bym kiedyś nie pomyślała, biorąc ją pod uwagę.Dzisiejsza
kapusta jest tego dobrym przykładem.


Składniki :0,5 kg
kiszonej kapusty (jasnej, bez
kminku)1 duża
cebula1 mały ząbek
czosnku4 łyżki
oleju2 łyżki
masła2-3 łyżki gęstej
śmietany do zup i
sosów (18%)szczypta
cukrusól,
czarny pieprz do smakuPrzygotowanie :
Kapustę dokładnie odcedzam z soku, ewentualnie płuczę jeśli jest bardzo kwaśna. Przekładam ją na głęboką patelnię z rozgrzanymi 3 łyżkami
oleju, dolewam
wodę i duszę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, 20 minut. W tym czasie
kapusta powinna zmięknąć. Oddzielnie na łyżce
oleju smażę do zeszklenia pokrojoną w piórka
cebulę, przekładam do
kapusty, mieszam dokładnie. Dodaję posiekany
czosnek. Zmniejszam ogień i smażę razem 10 minut, po czym doprawiam
cukrem,
solą i
pieprzem. Na końcu, gdy
kapusta jest już zupełnie miękka, dolewam
śmietanę, mieszam i duszę jeszcze 5 minut.Przepis autorski.