ßßß Cookit - przepis na Uszka pełnoziarniste z warzywami

Uszka pełnoziarniste z warzywami

nazwa

Wykonanie

Moim znajomym, i tym nieznajomym, makaroniarzom, makaronoholikom i kluskolubom życzę wszystkiego najsmaczniejszego bo dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu !
Makaron jest uniwersalnym produktem i nadaje się chyba do wszystkiego - można go prostu ugotować i polać czymś, podać na słodko lub wytrawnie, zapiekać, smażyć, wrzucić do zupy. Jest dobrym pomysłem na zwykły dzień, ale także na wykwintną kolację. No i chyba wszyscy go lubią - przynajmniej ja nie znam nikogo kto byłby przeciwnikiem makaronu.
Moi kluskowi domownicy lubią go bardzo i zjedzą chyba w każdej postaci. Może być zapiekanka z makaronu, zupa z makaronem, sałatka makaronowa, makaron z pesto, makaron z sosem, a nawet babeczki z makaronu .
Dzisiaj też będzie makaron - tym razem z dodatkiem warzyw, sera i aromatycznych ziół.
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 - 3 porcje :
ok. 100 g makaronu uszka pełnoziarniste Lubella
1 grubszy plasterek boczku wędzonego
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
ok. 1 szkl. różyczek kalafiora
1 łodyga selera naciowego razem z liśćmi
1 mała marchewka
kawałek ostrej papryczki
1 ząbek czosnku
3-5 listków szałwii
kilka listków bazylii
1/2 łyżeczki listków majeranku
1 czubata łyżka liści natki pietruszki
2 czubate łyżki serka mascarpone
2-3 łyżki drobno startego parmezanu
do smaku i gotowania - sól
sposób przygotowania : wszystkie warzywa opłukałam i osączyłam. Różyczki kalafiora podzieliłam na nieduże kawałki, marchewkę pokroiłam w plasterki i wycięłam z nich kształty foremką. Łodygę selera pokroiłam w plastry, chili w cienkie krążki, czosnek w cieniutkie plasterki. Świeże liście ziół porwałam na mniejsze kawałki, natkę i liść selera posiekałam.
Nastawiłam wodę do gotowania makaronu a gdy się zagotowała osoliłam ją, wrzuciłam uszka i gotowałam 6 minut, odcedziłam. W między czasie na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojony w paski boczek i zrumieniłam go na skwarki, zdjęłam je na talerz. Na tę samą patelnię dodałam masło i od razu wsypałam kalafiora, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyłam chwilę aż zaczęły się rumienić a następnie dolałam kilka łyżek wody i poddusiłam chwilę - mają stracić surowość, ale pozostać jędrne. Dodałam mascarpone oraz połowę parmezanu, zioła, zieleninę i wcześniej usmażony boczek oraz selera. Dosypałam też odcedzony lekko makaron. Wszystko wymieszałam dokładnie żeby makaron oblepił się gęstym sosem. Wyłożyłam na talerze. Posypałam resztą sera i listkami ziół.
Proste danie, ale pachnące, pyszne i pożywne. Wykorzystałam to co akurat miałam pod ręką, w lodówce, bo takie szybkie dania makaronowe właśnie lubię.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/uszka-penoziarniste-z-warzywami.html