Wykonanie
Makaron i klopsiki w pysznym sosie - jedno z ulubionych zestawów moich chłopaków. Robię takie dania w różnych odsłonach, starając się doprawić danie za każdym razem inaczej.

czas przygotowania : ok. 90 minutskładniki :KLOPSIKI - 700 g
karkówki wieprzowej bez kości1
cebula3 czubate łyżki
bułki tartejok. 1/3 szkl.
mleka1 łyżka
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazyliądo obtoczenia - 4 łyżki
mąki pszennejSOS - 2
cebule1/2 kg świeżych mięsistych
pomidorów1
papryczka chiliok. 350 ml
wywaru jarzynowego2 łyżki
parmezanu2 czubate łyżki
mascarpone2 łyżki
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazyliądo smaku -
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny,
papryka słodka mielonado smażenia - 4 łyżki
oleju rzepakowego z
czosnkiem500 g
makaronu wstążkido posypania -
parmezan, listki świeżej
bazyliisposób przygotowania : KLOPSIKI -
mięso umyłam, osuszyłam. Pokroiłam na kawałki i zmieliłam - nie kupuję gotowego
mielonego mięsa bo po prostu chcę wiedzieć co jemy a nie domyślać się składu takiego czegoś na tacce.Razem z
mięsem zmieliłam surową, obraną
cebulę. Do mielonej masy dodałam
bułkę tartą,
mleko i
pomidory suszone. Doprawiłam też dość obficie
pieprzem,
papryką i nieco
solą. Dobrze wszystko wyrobiłam ręką żeby składniki się połączyły. Do takich klopsików nie dodaję
jajka - nie jest to wcale potrzebne. Zwilżonymi zimną
wodą rękami nabierałam porcje
mięsa wielkości
orzecha włoskiego i formowałam z niego kulki. Obtoczyłam wszystkie kolejno w
mące.W rondlu rozgrzałam 2 łyżki
oleju i partiami smażyłam klopsiki aż zrumieniły się z obu stron.SOS - kiedy klopsiki były obsmażone wyjmowałam je na talerz. Na tę samą patelnię dolałam resztę
oleju i zeszkliłam na nim pokrojoną w kostkę
cebulę.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę - nie usuwałam pestek bo prawie wcale ich nie miały, były bardzo mięsiste. Dodałam je do podsmażonej
cebuli razem z posiekaną
chili, wlałam
bulion. Gotowałam ok. 10 minut. Dodałam z powrotem klopsiki,
pomidory suszone z
czosnkiem i gotowałam dalej kolejne 15 minut. Gdy sos nieco odparował i zgęstniał zaprawiłam go
mascarpone i
parmezanem, wymieszałam dokładnie.Tak przygotowane klopsiki z sosem podałam z
makaronem wstążki posypując każdą porcję
parmezanem i
bazylią.


Przygotowując obiad wykorzystałam
makaron firmy Elovena bo poproszono mnie o przetestowanie go.
Mogę na razie powiedzieć tyle, że jest smaczny i dobrej jakości. U siebie w sklepie jeszcze go nie widziałam więc nie wiem jak kształtuje się cena w porównaniu do konkurencji. Jakość mnie zadowala więc jeśli i cena będzie dobra to
będę go czasami kupować.