Wykonanie
Przecier z tego przepisu robię co roku, od paru lat, naprawdę polecam :)

Składniki (na ok. 10 średnich słoików):- 4 kg bardzo dojrzałych
pomidorów (u mnie
malinowe)- 10 łyżek
oleju rzepakowego- kilka ząbków
czosnku, kilka
cebul (opcjonalnie)-
sól,
pieprz do smaku, łyżeczka
cukru, kilka łyżek
bazylii,
papryki słodkiej,
pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt
chili cayennePomidory umyć, pokroić na duże kostki(usunąć szypułkę i brzydkie części). Pokroić drobno
cebule i
czosnek. Na rozgrzany
olej wrzucić
cebule i
czosnek, smażyć i mieszać kilka minut. Dodać
pomidory, mieszać co jakiś czas, aż do momentu zagotowania (na dużym ogniu ok. 20 min). Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać
przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać
wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać
wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu, aż do momentu zagotowania.
Potem zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu.