ßßß Cookit - przepis na Przecier pomidorowy - najlepszy przepis

Przecier pomidorowy - najlepszy przepis

nazwa

Wykonanie

Przecier z tego przepisu robię co roku, od paru lat, naprawdę polecam :)
Składniki (na ok. 10 średnich słoików):
- 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne
Pomidory umyć, pokroić na duże kostki(usunąć szypułkę i brzydkie części). Pokroić drobno cebule i czosnek. Na rozgrzany olej wrzucić cebule i czosnek, smażyć i mieszać kilka minut. Dodać pomidory, mieszać co jakiś czas, aż do momentu zagotowania (na dużym ogniu ok. 20 min). Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu, aż do momentu zagotowania. Potem zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło:http://cornerwithrecipes.blogspot.com/2012/08/przecier-pomidorowy.html