Wykonanie

Wszyscy robią postanowienia noworoczne, podsumowują poprzedni rok, ja najchętniej wykreśliłabym styczeń z kalendarza, postanowienia może za miesiąc ;P... No ale cóż, niech ktoś trzyma za mnie kciuki, żeby ten miesiąc skończył się dla mnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :)Składniki (forma o śr. 30 cm):- opakowanie
ciasta francuskiego 275 g- 10
pieczarek- 1 wędzony
filet z kurczaka (większy)-
pomidory krojone 400 g (z kartonika, puszki)- garść czarnych
oliwek pokrojonych w plasterki- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz, szczypta
cukru,
bazylia,
papryka słodka,
chili cayenne-
olej rzepakowyFormę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć
ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem).
Cebulę,
czosnek i
pieczarki drobno pokroić.
Cebulę zeszklić, dodać
pieczarki, po paru minutach dodać
czosnek i podsmażać jeszcze minutę. Dodać
pomidory krojone,
oliwki, doprawić.
Filet z kurczaka pokroić, poukładać na podpieczonym cieście. Zalać warzywami wcześniej podsmażonymi. Kolejnym raz posypać
ziołami z wierzchu. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).