ßßß Cookit - przepis na Diabelskie spaghetti

Diabelskie spaghetti

nazwa

Wykonanie

Nie mała gratka dla miłośników ostrzejszych potraw. Danie specjalnie przygotowane pod gusta mojego męża, choć według niego mogło być ostrzejsze. Musicie sami ocenić- zapraszam pięknie.
- 200g makaronu pełnioziarnistego spaghetti
- 300 g mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 puszka pomidorów (450g)
- 2 łodygi selera naciowego
- pół czerwonej słodkiej papryki
- 2 małe lub jedna duża papryczka czerwona chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz ziołowy, cząber, bazylia do smaku
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajcie, że ma być ugotowane al dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę, seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki . To samo robimy ze słodką papryką. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i cieniutko kroimy w kosteczkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wszystko smazymy jakieś 5 min po czym dodajemy mięso i dalej smażymy. Kiedy mięsko będzie prawie gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/10/diabelskie-spaghetti.html