Wykonanie
Nie mała gratka dla miłośników ostrzejszych potraw. Danie specjalnie przygotowane pod gusta mojego
męża, choć według niego mogło być ostrzejsze. Musicie sami ocenić- zapraszam pięknie.- 200g
makaronu pełnioziarnistego spaghetti- 300 g
mięsa mielonego- 1 średniej wielkości biała
cebula- 1 puszka
pomidorów (450g)- 2
łodygi selera naciowego- pół czerwonej
słodkiej papryki- 2 małe lub jedna duża papryczka czerwona
chili- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
oleju-
sól,
pieprz ziołowy, cząber,
bazylia do smaku
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajcie, że ma być ugotowane al dente. Na patelni rozgrzewamy
olej.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki . To samo robimy ze
słodką papryką.
Chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i cieniutko kroimy w kosteczkę. Wszystko podsmażamy na
oleju. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.Wszystko smazymy jakieś 5 min po czym dodajemy
mięso i dalej smażymy. Kiedy
mięsko będzie prawie gotowe dodajemy
pomidory i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.