Wykonanie
Kolejne ciasto nie wymagające dużego nakładu pracy. Robi się je łatwo a dodatki
owocowe można zmieniać wedle własnego pomysłu czy smaku.W niedzielne popołudnie, do
herbaty, smakowało pysznie :)
składniki:6 małych
jajek200 g
cukru325 g
mąki pszennej tortowej15 g
kakao naturalnego9 g
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli200 g gęstego
jogurtu z kawałkami
ananasa50 g
płynnego tłuszczu - roztopionego
masła,
margaryny albo
oleju roślinnegokilka kropli
aromatu do ciast -
rumowego7 krążków
ananasa konserwowego1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
rumusłupki
migdałowesposób przygotowania:
mąkę przesiałam, 25 g zostawiłam na później.
Kakao też przesiałam do oddzielnej miseczki. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm - posmarowałam ją
masłem i wysypałam
bułką tartą.
Jajka ubiłam z
cukrem na bardzo puszystą pianę,
cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodałam
jogurt oraz tłuszcz - mieszałam tylko do połączenia składników. Stopniowo dodawałam
mąkę połączoną z
solą i
proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Masę podzieliłam na 2 mniej więcej równe części - do jednej dodałam 25 g
mąki a do drugiej
kakao. Masy nakładałam do tortownicy na przemian, kleksami, aż do wykorzystania obu, lekko wyrównałam wierzch.Na wierzchu ułożyłam koliście półplasterki osączonego
ananasa - na środku jeszcze jeden krążek. Ciasto piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół.Po ostudzeniu polałam lukrem utartym z
cukru pudru,
soku cytrynowego,
rumu i odrobiny
wody. Posypałam podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.