ßßß
Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą pianę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodałam jogurt oraz tłuszcz - mieszałam tylko do połączenia składników. Stopniowo dodawałam mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Masę podzieliłam na 2 mniej więcej równe części - do jednej dodałam 25 g mąki a do drugiej kakao. Masy nakładałam do tortownicy na przemian, kleksami, aż do wykorzystania obu, lekko wyrównałam wierzch.Na wierzchu ułożyłam koliście półplasterki osączonego ananasa - na środku jeszcze jeden krążek. Ciasto piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół.Po ostudzeniu polałam lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, rumu i odrobiny wody. Posypałam podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.