Wykonanie
Szybkie w wykonaniu, a w efekcie końcowym bardzo smaczne, puszyste, lekkie w jedzeniu i ładnie prezentujące się na
stole ciasto.Przepis według własnego pomysłu.
Morele można zastapić innymi
owocami np.
śliwkami,
jabłkami,
gruszkami,
malinami,
truskawkami, itd.Szybkie ciasto łaciate z
morelami (
śliwkami) jest tak dziecinnie proste, że uda się każdemu, kto zechce je upiec. Polecam :)
Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):4
jajka1½ szklanki
cukru¾ szklanki
oleju¾ szklanki kwaśnej
śmietany3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
kakao + 2 łyżki
śmietanyok. 600 g
morelicukier puder do posypania ciastaWykonanie :
Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Białka ubjamy ze szczyptą
soli, pod koniec dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z
sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych
białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.Wlewamy porcjami
olej, a następnie
śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy
kakao, mieszamy, dodajemy
śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki
moreli skórką do powierzchni ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy
cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Polecam również :