Wykonanie
Urodziny bloga minęły w radosnej atmosferze, nasączonej jednak wieloma przemyśleniami i refleksjami. Zaczynam kolejny rok pełna zapału i, mam nadzieję, nowych pomysłów. Cieszę się, że cały czas jesteście ze mną :)A jaki jest przepis na udane urodziny ? Jeden podała mi koleżanka - Muszko, dziękuję :)składniki: miarka apetytukostka dobrej atmosferyszczypta niespodzianek i prezentówromantycznego aromatu kropel kilkapięć wypieków na twarzykieliszek życzliwościkilka łyżek słodkich chwil
grono najbliższych przyjaciół i rodzinysposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać i zaprawić gorącą mieszanką pięknych chwil. Przelać do czystego naczynia miłości. Udekorować licznymi uściskami i samymi życzliwościami, posypać drobnymi upominkami i wspomnieniami. Piec w aromacie przyjaźni i zrozumienia. Podawać na talerzu akceptacji i zaufania. Spożywać w gronie przyjaciół.Miły, prawda? A niżej mój przepis na urodzinowy tort - realnym gościom bardzo smakował :)

składniki:CIASTO MAKOWE - 210 g
maku mielonego suchego6
jajek200 g
cukru zwykłego40 g
mąki pszennej luksusowej80 g
bułki tartej10 g
proszku do pieczenia2 szczypty
soliBLAT
KOKOSOWY - 3
białka1 szczypta
soli120 g
cukru pudru80 g
wiórków kokosowychKREM
ŚMIETANOWY - 600 ml
śmietanki kremówki300 g
białej czekolady250
serka mascarpone320 g
truskawekdo dekoracji -
truskawki,
mak mielony,
cukierki białe michałki, listki
melisy albo
miętysposób przygotowania: CIASTO MAKOWE - do miski wbiłam 2 całe
jajka i dodałam 4
żółtka - ucierałam razem z
cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po łyżce
maku a następnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
bułką tartą. 4
białka ubiłam na sztywną pianę dodając
sól. Do bardzo gęstej masy z
makiem dodałam najpierw 2 łyżki piany, delikatnie wmieszałam. Następnie kolejne 2 łyżki, znów wmieszałam i tak do wykończenia piany. Ciasto przelałam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjęłam z formy i odłożyłam do wystudzenia do góry
spodem. Zimne ciasto przekroiłam poziomo na 2 blaty a z wierzchniego ścięłam cienką warstwę skórki - rozkruszyłam ją i odstawiłam żeby przeschła - wykorzystam ją później do obsypania
boków tortu.BLAT
KOKOSOWY -
białka ubiłam na sztywną pianę dodając
sól. Cały czas miksując dodawałam pomału
cukier a następnie wiórki. Masę wyłożyłam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C a po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 100 st. C i piekłam jeszcze 20 minut. Ostudziłam.KREM
ŚMIETANOWY -
truskawki opłukałam, usunęłam szypułki i
owoce pokroiłam w kostkę.
Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do miseczki, którą ustawiłam na rondelku z gorącą
wodą. Pomału podgrzewałam
wodę żeby
czekolada rozpuściła się w ciepłej miseczce. Zimną
śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam
serek mascarpone i zmiksowałam żeby nie było grudek. Powoli wlewałam rozpuszczoną
czekoladę i miksowałam jeszcze chwilę. Odłożyłam ok. 1/3 części kremu a do większej części dodałam
truskawki i delikatnie wymieszałam łyżką.ZŁOŻENIE
TORTU - na talerzu położyłam jeden blat makowy - pod brzegi dookoła podłożyłam szerokie paski papieru do pieczenia - dzięki niemu nie ubrudzę talerza smarując ciasto kremem i takie paski łatwo da się usunąć po ukończeniu dekorowania. Na ciasto nałożyłam połowę kremu z
truskawkami, rozsmarowałam. Na krem nałożyłam blat
kokosowy - delikatnie żeby nie połamać chociaż gdyby się tak stało to nic strasznego bo w torcie nie będzie tego widać. Blat
kokosowy posmarowałam resztą kremu z
truskawkami, przykryłam drugą częścią ciasta
makowego lekko dociskając. Boki i wierzch posmarowałam grubo
białym, wcześniej odłożonym kremem. Boki, u dołu
tortu, posypałam okruszkami z resztek ciasta
makowego dociskając je lekko nożem. Wyżej ułożyłam połówki
truskawek. Wierzch ozdobiłam
makiem,
truskawkami i pokruszonymi michałkami oraz listkami
ziół.