ßßß Cookit - przepis na Tort makowo-kokosowy ze śmietanowo-czekoladowym kremem i truskawkami

Tort makowo-kokosowy ze śmietanowo-czekoladowym kremem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Urodziny bloga minęły w radosnej atmosferze, nasączonej jednak wieloma przemyśleniami i refleksjami. Zaczynam kolejny rok pełna zapału i, mam nadzieję, nowych pomysłów. Cieszę się, że cały czas jesteście ze mną :)
A jaki jest przepis na udane urodziny ? Jeden podała mi koleżanka - Muszko, dziękuję :)
składniki: miarka apetytu
kostka dobrej atmosfery
szczypta niespodzianek i prezentów
romantycznego aromatu kropel kilka
pięć wypieków na twarzy
kieliszek życzliwości
kilka łyżek słodkich chwil
grono najbliższych przyjaciół i rodziny
sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać i zaprawić gorącą mieszanką pięknych chwil. Przelać do czystego naczynia miłości. Udekorować licznymi uściskami i samymi życzliwościami, posypać drobnymi upominkami i wspomnieniami. Piec w aromacie przyjaźni i zrozumienia. Podawać na talerzu akceptacji i zaufania. Spożywać w gronie przyjaciół.
Miły, prawda? A niżej mój przepis na urodzinowy tort - realnym gościom bardzo smakował :)
składniki:
CIASTO MAKOWE - 210 g maku mielonego suchego
6 jajek
200 g cukru zwykłego
40 g mąki pszennej luksusowej
80 g bułki tartej
10 g proszku do pieczenia
2 szczypty soli
BLAT KOKOSOWY - 3 białka
1 szczypta soli
120 g cukru pudru
80 g wiórków kokosowych
KREM ŚMIETANOWY - 600 ml śmietanki kremówki
300 g białej czekolady
250 serka mascarpone
320 g truskawek
do dekoracji - truskawki, mak mielony, cukierki białe michałki, listki melisy albo mięty
sposób przygotowania: CIASTO MAKOWE - do miski wbiłam 2 całe jajka i dodałam 4 żółtka - ucierałam razem z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po łyżce maku a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. 4 białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól. Do bardzo gęstej masy z makiem dodałam najpierw 2 łyżki piany, delikatnie wmieszałam. Następnie kolejne 2 łyżki, znów wmieszałam i tak do wykończenia piany. Ciasto przelałam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjęłam z formy i odłożyłam do wystudzenia do góry spodem. Zimne ciasto przekroiłam poziomo na 2 blaty a z wierzchniego ścięłam cienką warstwę skórki - rozkruszyłam ją i odstawiłam żeby przeschła - wykorzystam ją później do obsypania boków tortu.
BLAT KOKOSOWY -białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól. Cały czas miksując dodawałam pomału cukier a następnie wiórki. Masę wyłożyłam do tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C a po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 100 st. C i piekłam jeszcze 20 minut. Ostudziłam.
KREM ŚMIETANOWY - truskawki opłukałam, usunęłam szypułki i owoce pokroiłam w kostkę. Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do miseczki, którą ustawiłam na rondelku z gorącą wodą. Pomału podgrzewałam wodę żeby czekolada rozpuściła się w ciepłej miseczce. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam serek mascarpone i zmiksowałam żeby nie było grudek. Powoli wlewałam rozpuszczoną czekoladę i miksowałam jeszcze chwilę. Odłożyłam ok. 1/3 części kremu a do większej części dodałam truskawki i delikatnie wymieszałam łyżką.
ZŁOŻENIE TORTU - na talerzu położyłam jeden blat makowy - pod brzegi dookoła podłożyłam szerokie paski papieru do pieczenia - dzięki niemu nie ubrudzę talerza smarując ciasto kremem i takie paski łatwo da się usunąć po ukończeniu dekorowania. Na ciasto nałożyłam połowę kremu z truskawkami, rozsmarowałam. Na krem nałożyłam blat kokosowy - delikatnie żeby nie połamać chociaż gdyby się tak stało to nic strasznego bo w torcie nie będzie tego widać. Blat kokosowy posmarowałam resztą kremu z truskawkami, przykryłam drugą częścią ciasta makowego lekko dociskając. Boki i wierzch posmarowałam grubo białym, wcześniej odłożonym kremem. Boki, u dołu tortu, posypałam okruszkami z resztek ciasta makowego dociskając je lekko nożem. Wyżej ułożyłam połówki truskawek. Wierzch ozdobiłam makiem, truskawkami i pokruszonymi michałkami oraz listkami ziół.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/tort-makowo-kokosowy-ze-smietanowo.html