ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Z okazji rocznicy m ojego związku upiekłam pyszny tort truskawkowy, niestety nie jest on dietetyczny, a wręcz przeciwnie jest to smaczna bomba kaloryczna, ale czego się nie robi dla swojego mężczyzny, który uwielbia takie słodkości ! :)
Składniki:
Biszkopt:
Jajka- 4 sztuki
Mąka pszenna- 4 łyżki
Cukier- 4 łyżki
Proszek do pieczenia- 1.5 łyżeczki
Krem:
Śmietana 30%- 330 ml
Mascarpone- 250g
Cukier puder- 4 łyżeczki
Truskawki- 250g
Dodatkowo do dekoracji :
Truskawki-250g
Wiórki kokosowe- 3 łyżki
Przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Ciasto przeciąć na pół, dolną część posmarować kremem i ułożyć na nim połówki truskawek. Przykryć górną częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Truskawki poprzecinać wzdłuż w paski, którymi następnie należy wyłożyć wierzch ciasta dookoła. Boki tortu posmarować masą śmietanową i posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić w lodówce.
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/06/tort-truskawkowo-kremowy.html