Wykonanie
Z okazji rocznicy m ojego związku upiekłam pyszny tort
truskawkowy, niestety nie jest on dietetyczny, a wręcz przeciwnie jest to smaczna bomba kaloryczna, ale czego się nie robi dla swojego mężczyzny, który uwielbia takie słodkości ! :)Składniki:
Biszkopt:
Jajka- 4 sztuki
Mąka pszenna- 4 łyżki
Cukier- 4 łyżki
Proszek do pieczenia- 1.5 łyżeczkiKrem:
Śmietana 30%- 330 ml
Mascarpone- 250g
Cukier puder- 4 łyżeczki
Truskawki- 250gDodatkowo do dekoracji :
Truskawki-250g
Wiórki kokosowe- 3 łyżkiPrzepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać
cukier- ubijać, dodać
żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować
margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.Krem:
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, dodawać stopniowo
mascarpone i miksować.Ciasto przeciąć na pół, dolną część posmarować kremem i ułożyć na nim połówki
truskawek. Przykryć górną częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem.
Truskawki poprzecinać wzdłuż w paski, którymi następnie należy wyłożyć wierzch ciasta dookoła. Boki
tortu posmarować masą
śmietanową i posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić w lodówce.