Wykonanie
Torcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych
truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący.
Składniki:Różowy
biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej3 łyżki
mąki ziemniaczanejczerwony barwnik w żelu -opcjonalnieMasa śmietanowa:1/2 litra
śmietany kremówki1/2 kg
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudru80 dag świeżych
truskawekwiórki kokosowe białePoncz:1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z
rabarbaru i
truskawekSposób wykonania:Ciasto:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo
cukier dalej ubijając, następnie dodajemy
żółtka miksujemy, oba rodzaje
mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła.Wylewamy
biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c.Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty.Masa:
Serek mascarpone i
śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone
owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy
truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki
truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce.
Smacznego;-)