ßßß


Składniki:Różowy biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej tortowej3 łyżki mąki ziemniaczanejczerwony barwnik w żelu -opcjonalnieMasa śmietanowa:1/2 litra śmietany kremówki1/2 kg serka mascarpone5 łyżek cukru pudru80 dag świeżych truskawekwiórki kokosowe białePoncz:1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawekSposób wykonania:Ciasto:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła.Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c.Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty.Masa:Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce.
Smacznego;-)