Wykonanie
Hiszpany już gościły na blogu tutaj (klik). Wówczas jednak wzbogacałam ich smak orange
curd... Dzisiaj proponuję Wam wersję
kokosową z dodatkiem tak ukochanych przeze mnie
truskawek. Jeżeli lubicie
bezy - polecam Wam baaardzo :)Składniki na
bezę:300ml
białek (ok 8 szt)szczypta
soli440g
cukru kryształu1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej100g
kokosuBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać
ocet i nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo powoli
cukier. Ubijać do momentu, aż powstanie nam błyszcząca masa. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać
kokos i
makę i wymieszać.Na dwóch blaszkach wykładać łyżką okrągłe
bezy o średnicy ok. 10cm (powinno nam wyjść ok. 18-20 szt . Wygładzić lub jeśli wolimy to zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut.
Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a
bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest
bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.Składniki na pastę
kokosową*:200g
wiórków kokosowych1,5 łyżki
cukru pudru*J eśli chcemy by krem był idealnie gładki i kremowy można go zrobić również bez pasty kokosowej w tradycyjnej
śmietanowo - serkowej wersji. Należy wówczas skorygować odpowiednio ilość
cukru pudru w
śmietanie.Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać
cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej
śmietany.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone500 ml
śmietany kremówki 36%1-2 łyżki
cukru pudru (do smaku należy pamiętać że
beza jest słodka)ponadto:
truskawki do dekoracji i przełożeniaewentualnie
czereśnie i liście
miętySerek lekko zmiksować, dodać pastę
kokosową i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać
cukier. Ubitą
śmietanę dodać do
serka (nigdy na odwrót! ) i delikatnie wymieszać.Teraz przystępujemy do połączenia wszystkiego w całość. Połowę bez układamy na tacy (to będą
spody). Szprycą lub workiem dekoratorskim wyciskamy krem (tylka nr 2c) i układamy pokroje na pół
truskawki. Na kremie ułożyć drugą
bezę, wycisnąć kleksik tylka nr 2c i udekorować kawałeczkiem
truskawki,
czereśnią i listkiem
mięty. Hiszpany można podawać od razu. Smacznego :)