ßßß Cookit - przepis na Bezowy torcik

Bezowy torcik

nazwa

Wykonanie

Zawsze kiedy robię jakieś ciasto z dużą ilością żółtek to z białek pikę bezy. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam bezowe blaty, z których powstał torcik. Cały zniknął w przeciągu 20 minut ;)
Składniki na 3 bezowe blaty:
~ 6 białek (białka wykorzystałam z przepisu na tartę migdałową)
~ 1 i pół szklanki cukru
~ łyżka mąki ziemniaczanej
~ szczypta soli
Białka ubijać na sztywno, dokrawając stopniowo cukier, ciągle miksując,. Dodać szczyptę
soli i mąkę ziemniaczaną. Na blachach do pieczenia ułożyć pergamin. Żeby wszystkie blaty bezowe były równe, należy odrysować na papierze talerz o dowolnej, wybranej średnicy. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać według wzoru.
Piec w temperaturze 150 °C przez jedna godzinę (najlepiej dzień wcześniej).
Studzić w uchylonym piekarniku.
Składniki na krem:
~ 250ml śmietanki 30%
~ 250g serka Mascarpone
~ 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę zmiksować z mascarpone na gładką masę, dodając cukier.
Ponadto:
~ 500g truskawek pokrojonych w plasterki
Krem rozsmarować równomiernie na bezach i ułożyć truskawki.
Przyozdobić.
About Paula
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2013/05/zawsze-kiedy-robie-jakies-ciasto-z-duza.html