Wykonanie
Zawsze kiedy robię jakieś ciasto z dużą ilością
żółtek to z
białek pikę
bezy. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam
bezowe blaty, z których powstał torcik. Cały zniknął w przeciągu 20 minut ;)Składniki na 3
bezowe blaty:~ 6
białek (
białka wykorzystałam z przepisu na tartę
migdałową)~ 1 i pół szklanki
cukru~ łyżka
mąki ziemniaczanej~ szczypta
soliBiałka ubijać na sztywno, dokrawając stopniowo
cukier, ciągle miksując,. Dodać szczyptę
soli i
mąkę ziemniaczaną. Na blachach do pieczenia ułożyć pergamin. Żeby wszystkie blaty
bezowe były równe, należy odrysować na papierze talerz o dowolnej, wybranej średnicy. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać według wzoru.Piec w temperaturze 150 °C przez jedna godzinę (najlepiej dzień wcześniej).Studzić w uchylonym piekarniku.Składniki na krem:~ 250ml
śmietanki 30%~ 250g
serka Mascarpone~ 1 łyżka
cukru pudruŚmietanę zmiksować z
mascarpone na gładką masę, dodając
cukier.Ponadto:~ 500g
truskawek pokrojonych w plasterkiKrem rozsmarować równomiernie na bezach i ułożyć
truskawki.Przyozdobić.
About Paula