Wykonanie
Przepis z tej strony.Składniki:
bezy4
białkaszczypta
soli220 g drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
migdałów w płatkach, podpieczonych
Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni do złotego koloru, wystudzić.
Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo
cukier, cały czas ubijając, aż będzie gęsta i sztywna masa. Dodać do masy podpieczone
migdały i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć masę
bezową (około 2 łyżki na jedną porcję) w dość sporych odstępach (
bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w temperaturze 120 stopni C przez około 1h 45 min-2h.
Bezy powinny być lekko
beżowe, chrupiące z wierzchu a ciągnące w środku. Studzić w uchylonym piekarniku.krem250 g
mascarpone250 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru6 łyżek (90 ml) advocaatuDo miski przełożyć
mascarpone i wlać kremówkę. Ubić do otrzymana gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Łyżka po łyżce wlewać
likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty,
alkoholowy krem.dodatkowo1/2 szklanki
migdałów, podpieczonych2 łyżeczki advocaatuNa gotowe
migdałowe bezy wyłożyć po jednej dużej łyżce kremu. Posypać
migdałami i skropić advocaatem.
Bezy można dodatkowo ozdobić
owocami.Smacznego! :)