ßßß Cookit - przepis na Bezy z kremem advocaatowym i migdałami

Bezy z kremem advocaatowym i migdałami

nazwa

Wykonanie

Przepis z tej strony.
Składniki:
bezy
4 białka
szczypta soli
220 g drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki migdałów w płatkach, podpieczonych
Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni do złotego koloru, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż będzie gęsta i sztywna masa. Dodać do masy podpieczone migdały i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć masę bezową (około 2 łyżki na jedną porcję) w dość sporych odstępach (bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w temperaturze 120 stopni C przez około 1h 45 min-2h. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu a ciągnące w środku. Studzić w uchylonym piekarniku.
krem
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek (90 ml) advocaatu
Do miski przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić do otrzymana gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Łyżka po łyżce wlewać likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.
dodatkowo
1/2 szklanki migdałów, podpieczonych
2 łyżeczki advocaatu
Na gotowe migdałowe bezy wyłożyć po jednej dużej łyżce kremu. Posypać migdałami i skropić advocaatem. Bezy można dodatkowo ozdobić owocami.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/07/bezy-z-kremem-advocaatowym-i-migdaami.html