Wykonanie
Desery
bezowe idealne na spotkania w większym gronie :-). Chrupiące duże
bezy z ciągnącym środkiem, przełożone kremem z
mascarpone i kremówki ze sporym dodatkiem advocaatu. W kremie nie wyczujecie mocno smaku
likieru, raczej to delikatny posmak, ale krem jest wyraźnie
alkoholowy. Smaczku dodają podprażone
migdały, wzbogacając i smak
bezy, i całego deseru. Bardzo polecam!Składniki na 12 większych bez:4
białkaszczypta
soli220 g drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
migdałów w płatkach, podpieczonychDzień wcześniej na suchej patelni podpiec
płatki migdałowe, na średniej mocy palnika, do złotego koloru. Wystudzić.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na prawie sztywną masę (uważając by nie przebić
białek). Dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.Do masy wsypać podpieczone
migdały, delikatnie wymieszać szpatułką.Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na niego powykładać masę
bezową, po 2 duże łyżki z czubem na każdą
bezę. Masę wykładać w sporych odstępach od siebie (
bezy rosną w trakcie pieczenia).Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 h 45 min - 2 godzin.
Bezy powinny być lekko
beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Bezy można upiec już 2 - 3 dni wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej (np. w piekarniku), bez przykrycia.250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru90 ml advocaatu (6 łyżek)Do naczynia przełożyć
mascarpone, wlać kremówkę. Ubić do otrzymania gęstej, sztywnej masy (mikser z koncówkami do ubijania
białek), pod sam koniec ubijania dodając łyżkę
cukru pudru.Do masy wlewać
likier jajeczny, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Powinnien powstać gęsty,
alkoholowy krem.Dodatkowo:pół szklanki
migdałów w płatkach, podpieczonych2 łyżeczki advocaatuNa gotowe
migdałowe bezy wyłożyć po dużej łyżce kremu. Posypać
migdałami, po wierzchu skropić advocaatem.Najlepiej krem nakładać przed samym podaniem.Deser należy przechowywać w lodówce.Smacznego :-).