Wykonanie
Oto tort upieczony na 7 urodziny mojej córci. Tort bez
mąki, z
migdałami. Do tego jeszcze idealny tuż po Tłustym Czwartku, bo można zużyć nadmiar
białek. Pomysł na blaty zaczerpnęłam z
Tortu Andaluzja .
Składniki na masę:400 ml
śmietany kremówki500 g
mascarpone30 ml
Amaretto3 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
Składniki na blaty:10
białek160 g zmielonych
migdałów160 g
cukru pudru125 g drobnego
cukru do wypieków37 g
kakaoWykonanie:Przygotować 3
okręgi z papieru do pieczenia, o średnicy 24 cm. Tortownicę wyłożyć jednym papierem a boki wysmarować
masłem.
Migdały wymieszać z
cukrem pudrem i
kakao, przesiać. Jeżeli używać kupnych tartych
migdałów należy je najpierw zmielić np. w blenderze.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec po łyżce
cukru drobnego. Następnie delikatnie wymieszać
białka z przygotowanymi
migdałami.Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Wylać pierwszą część do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kiedy studzimy jeden blat, tortownicę wykładamy drugim papierem i nalewamy drugą część masy. Pieczemy, studzimy i tak samo postępujemy z ostatnią częścią ciasta.Ostudzony blat wykładamy na paterę. Smarujemy 1/3 przygotowanej masy. Kładziemy drugi blat i smarujemy również 1/3 masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy masą z góry i po bokach. Tort można udekorować mielonymi
migdałami.