ßßß Cookit - przepis na Beza:

Beza:

nazwa

Wykonanie

Beza z kremem budyniowym i truskawkami
18 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Beza z kremem budyniowym i musem truskawkowym to stylowy deser, który pięknie prezentuje się na stole. Połączenie słodkiego kremu z truskawkami stanowi ucztę dla podniebienia. Bezę możemy przyrządzać o dowolnej porze roku praktycznie na każdą okazję. Wspaniałym dodatkiem do deseru są różnego rodzaju kremy a także owoce sezonowe - latem są to np. truskawki, maliny, jagody, poziomki, zimą natomiast owoce cytrusowe takie jak mandarynki, kiwi lub pomarańcze.
Beza z truskawkami i kremem budyniowym
Składniki na 3 porcje:
Beza:
5 białek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki stołowe cukru do budyniu
1 ½ szklanki mleka do budyniu
250 g serka mascarpone
3 pełne łyżki cukru pudru
100 g śmietany kremówki 30% - opcjonalnie
Mus truskawkowy:
1 szklanka zmiksowanych truskawek
3 pełne łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Beza:
Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru stale mieszając. Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, w przeciwnym razie beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji cukru masę bezową mieszać jeszcze przez 3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nakładać porcjami ubitą masę bezową tworząc 6 owalnych krążków. Trzy spośród nich będą stanowiły podstawę bez, natomiast trzy kolejne ich wierzch.
Tak przygotowane bezy wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C (bez termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
Krem:
Zagotować budyń według instrukcji podanej na opakowaniu z 1½ szklanki mleka oraz 2 łyżkami cukru, po czym odstawić do przestygnięcia.
W oddzielnym naczyniu wymieszać przestudzony budyń, serek mascarpone oraz cukier puder, najlepiej za pomocą miksera. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty można dodać 100 g czyli 1/2 szklanki płynnej śmietany kremówki, po czym ubić ponownie z pozostałymi składnikami kremu.
Mus truskawkowy:
Truskawki odszypułkować, opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zblenderować wraz z cukrem na gładką masę.
Wykończenie:
Na spodni krążek bezy nakładać po 3-4 łyżki stołowe kremu, polać wedle uznania musem truskawkowym i przykryć drugim krążkiem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_beza-z-kremem-budyniowym-i-truskawkami.html