ßßß
Składniki na 3 porcje:Beza:5 białek¾ szklanki cukru1 łyżeczka białego octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejKrem:1 opakowanie budyniu waniliowego2 łyżki stołowe cukru do budyniu1 ½ szklanki mleka do budyniu250 g serka mascarpone3 pełne łyżki cukru pudru100 g śmietany kremówki 30% - opcjonalnieMus truskawkowy:1 szklanka zmiksowanych truskawek3 pełne łyżki cukruSposób przygotowania:Beza:Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru stale mieszając. Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, w przeciwnym razie beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji cukru masę bezową mieszać jeszcze przez 3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nakładać porcjami ubitą masę bezową tworząc 6 owalnych krążków. Trzy spośród nich będą stanowiły podstawę bez, natomiast trzy kolejne ich wierzch.Tak przygotowane bezy wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C (bez termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.Krem:Zagotować budyń według instrukcji podanej na opakowaniu z 1½ szklanki mleka oraz 2 łyżkami cukru, po czym odstawić do przestygnięcia.W oddzielnym naczyniu wymieszać przestudzony budyń, serek mascarpone oraz cukier puder, najlepiej za pomocą miksera. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty można dodać 100 g czyli 1/2 szklanki płynnej śmietany kremówki, po czym ubić ponownie z pozostałymi składnikami kremu.Mus truskawkowy:Truskawki odszypułkować, opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zblenderować wraz z cukrem na gładką masę.Wykończenie:Na spodni krążek bezy nakładać po 3-4 łyżki stołowe kremu, polać wedle uznania musem truskawkowym i przykryć drugim krążkiem.
