Wykonanie
Beza z kremem budyniowym i
truskawkami18 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Beza z kremem budyniowym i musem
truskawkowym to stylowy deser, który pięknie prezentuje się na
stole. Połączenie słodkiego kremu z
truskawkami stanowi ucztę dla podniebienia.
Bezę możemy przyrządzać o dowolnej
porze roku praktycznie na każdą okazję. Wspaniałym
dodatkiem do deseru są różnego rodzaju kremy a także
owoce sezonowe - latem są to np.
truskawki,
maliny,
jagody,
poziomki, zimą natomiast
owoce cytrusowe takie jak
mandarynki,
kiwi lub
pomarańcze.
Beza z
truskawkami i kremem budyniowym
Składniki na 3 porcje:
Beza:5
białek¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
białego octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejKrem:1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżki stołowe
cukru do budyniu1 ½ szklanki
mleka do budyniu250 g
serka mascarpone3 pełne łyżki
cukru pudru100 g
śmietany kremówki 30% - opcjonalnieMus
truskawkowy:1 szklanka zmiksowanych
truskawek3 pełne łyżki
cukruSposób przygotowania:
Beza:
Białka bardzo dokładnie oddzielić od
żółtek. Następnie ubić
białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce
cukru stale mieszając.
Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, w przeciwnym razie
beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji
cukru masę
bezową mieszać jeszcze przez 3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać
mąkę ziemniaczaną oraz
ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nakładać porcjami ubitą masę
bezową tworząc 6 owalnych krążków. Trzy spośród nich będą stanowiły podstawę bez, natomiast trzy kolejne ich wierzch.Tak przygotowane
bezy wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C (bez termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć
bezy jeszcze przez 45 minut.Krem:Zagotować
budyń według instrukcji podanej na opakowaniu z 1½ szklanki
mleka oraz 2 łyżkami
cukru, po czym odstawić do przestygnięcia.W oddzielnym naczyniu wymieszać przestudzony
budyń,
serek mascarpone oraz
cukier puder, najlepiej za pomocą miksera. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty można dodać 100 g czyli 1/2 szklanki płynnej
śmietany kremówki, po czym ubić ponownie z pozostałymi składnikami kremu.Mus
truskawkowy:
Truskawki odszypułkować, opłukać pod bieżącą
wodą, a następnie zblenderować wraz z
cukrem na gładką masę.Wykończenie:Na spodni krążek
bezy nakładać po 3-4 łyżki stołowe kremu, polać wedle uznania musem
truskawkowym i przykryć drugim krążkiem.