Wykonanie
Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam
biszkopt kakaowy z masą
kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut
biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie
biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem
biszkoptu, a przekładaniem go masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia
biszkoptu, w przeciwnym razie podczas jego krojenia możemy
mieć problem z kruszeniem się ciasta.Przepis jak wiele na moim blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto
biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego
biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje.
Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem.
Składniki:
biszkopt3
jajkaszczypta
soli4 łyżki
cukru6 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa kokosowa200ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru250g
mascarpone150g
wiórków kokosowychWykonanie:- składniki na
biszkopt powinny
mieć temperaturę pokojową- temperaturę piekarnika ustawić na 175-180 stopni-
białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli- do sztywnej piany dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijać, następnie dodać po jednym
żółtku, za każdym razem miksując masę jajeczną do połączenia się składników-
mąkę wymieszać dokładnie z
kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia)- ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka-
biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wyjąć z piekarnika, boki okroić nożem (zazwyczaj ciasto przywiera do
boków tortownicy),
biszkopt wyjąć z formy i przekroić dużym
ostrym nożem na trzy blaty
-
śmietanka i
mascarpone na masę
kokosową powinny być mocno schłodzone-
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier-
mascarpone dodawać stopniowo do ubitej
śmietanki, za każdym razem krótko miksując razem ze
śmietanką, masa powinna wyraźnie zgęstnieć- do gotowej masy wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać- masę
kokosową podzielić na trzy części tak, by dwie stanowiły około 40%, a ostatnia 20% całości- pierwszą część masy wyłożyć na pierwszy blat
biszkoptowy, rozsmarować wyrównując wierzch, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część masy, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem- na wierzchu rozsmarować równo ostatnią część masy tak, by przykryła blat, boki pozostawić nieposmarowane- gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, kroić mocząc nóż w gorącej wodzie, dzięki temu masa na wierzchu nie będzie pękać
Biszkopt z masą
kokosową z założenia nie ma posmarowanych masą
boków, gdyż według mnie ciemne blaty przełożone białą masą
kokosową wyglądają bardzo efektownie. Masa
mascarpone jest sztywna, bardzo ładnie się kroi, choć ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smak
biszkoptu jest zdominowany przez
wiórki kokosowe, jednak niewielka ilość dodanego
cukru sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie, również
biszkopt dzięki dodatkowi sporej ilości
kakao jest lekko gorzkawy i równoważy ogólną
słodycz ciasta.