ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy z masą kokosową

Biszkopt kakaowy z masą kokosową

nazwa

Wykonanie

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem go masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia biszkoptu, w przeciwnym razie podczas jego krojenia możemy mieć problem z kruszeniem się ciasta.
Przepis jak wiele na moim blogu jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, proporcje na ciasto biszkoptowe są odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje. Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem.
Składniki:
biszkopt
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kokosowa
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
150g wiórków kokosowych
Wykonanie:
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- temperaturę piekarnika ustawić na 175-180 stopni
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
- do sztywnej piany dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, następnie dodać po jednym żółtku, za każdym razem miksując masę jajeczną do połączenia się składników
- mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia)
- ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka
- biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wyjąć z piekarnika, boki okroić nożem (zazwyczaj ciasto przywiera do boków tortownicy), biszkopt wyjąć z formy i przekroić dużym ostrym nożem na trzy blaty
- śmietanka i mascarpone na masę kokosową powinny być mocno schłodzone
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- mascarpone dodawać stopniowo do ubitej śmietanki, za każdym razem krótko miksując razem ze śmietanką, masa powinna wyraźnie zgęstnieć
- do gotowej masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać
- masę kokosową podzielić na trzy części tak, by dwie stanowiły około 40%, a ostatnia 20% całości
- pierwszą część masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptowy, rozsmarować wyrównując wierzch, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część masy, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem
- na wierzchu rozsmarować równo ostatnią część masy tak, by przykryła blat, boki pozostawić nieposmarowane
- gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, kroić mocząc nóż w gorącej wodzie, dzięki temu masa na wierzchu nie będzie pękać
Biszkopt z masą kokosową z założenia nie ma posmarowanych masą boków, gdyż według mnie ciemne blaty przełożone białą masą kokosową wyglądają bardzo efektownie. Masa mascarpone jest sztywna, bardzo ładnie się kroi, choć ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smak biszkoptu jest zdominowany przez wiórki kokosowe, jednak niewielka ilość dodanego cukru sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie, również biszkopt dzięki dodatkowi sporej ilości kakao jest lekko gorzkawy i równoważy ogólną słodycz ciasta.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/03/biszkopt-kakaowy-z-masa-kokosowa.html