ßßß Cookit - przepis na Babeczki dobre na wszystko :)

Babeczki dobre na wszystko :)

nazwa

Wykonanie

Tym razem do wspólnej zabawy i pieczenia namówiła mnie Patrycja z Waniliowej kuchni . Dawno nie piekłam kruchych babeczek więc nie zastanawiając się długo poprosiłam o przepis. Bardzo lubię takie małe słodkości wypełnione kremem albo musem czekoladowym i przybrane owocami. Moje łakomczuchy też się ucieszyły :D
Do wspólnego pieczenia dołączyli jeszcze:
Kasia - My sweet life ,
Jola - Abc mojej kuchni ,
Sylwia - Pożeraczka ,
Magda - Seven days in sunny June ,
Bartek - Facet na talerzu ,
Ola - Kuchnik Ola ,
Magda - Drobinki smaków ,
Agata - Crispy biscuits ,
Nadzieja - W wiśniowym ogrodzie i
Nikol - Nikol od kuchni
Kruche babeczki z musem czekoladowym i owocami
składniki:
CIASTO - 70 g masła albo margaryny
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
300 g mąki pszennej - u mnie połowa luksusowej i połowa krupczatki
2 szczypty soli
1/2 szklanki śmietanki albo kefiru - u mnie jogurt naturalny
WYPEŁNIENIE - ok. 220 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g kuwertury czekoladowej 52 % kakao
100 g białej czekolady
owoce - maliny, czereśnie, jagody, nektarynka i listki melisy
kilka łyżek galaretki owocowej rozpuszczonej i lekko tężejącej
sposób przygotowania: podałam wyżej ilości składników na ciasto zwiększając je dwukrotnie do tego ile podała Patrycja bo kilku babeczek to u mnie nie ma sensu piec - moje Żarłoczki zjedzą każdą ilość :) Pamiętajcie też, że takie kruche, upieczone korpusiki można zamknąć w puszce i przechować jakiś czas a robota jedna.
Miękkie masło utarłam mikserem dodając cukier puder i waniliowy. Dosypałam mąkę, sól i wlałam jogurt - zagniotłam ręką miękkie, gładkie ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na jakąś godzinkę. Po tym czasie podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko lekko podsypując mąką i foremką wykrawałam koła większe od średnicy foremek na babeczki. Krążki nakładałam do tych foremek lekko falując boki. Nakłułam spody wykałaczką, ustawiłam babeczki na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam do zrumienienia. Ostudziłam.
WYPEŁNIENIE - owoce przebrałam, opłukałam i dokładnie osączyłam. Kuwerturę i białą czekoladę połamałam na kawałki i stopiłam, oczywiście oddzielnie, w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno, podzieliłam na 2 części i ubijając na koniec wlałam płynną czekoladę - do jednej ciemną a do drugiej białą. Musami wypełniłam kruche korpusy. Na wierzchu ułożyłam owoce i melisę. Pędzelkiem, leciutko i delikatnie, posmarowałam wierzch tężejącą, zimną galaretką owocową. Schłodziłam w lodówce.
Z podanej ilości składników wyszło mi 20 babeczek, ale następnym razem będę cieniej wałkować ciasto i pewnie zrobię kilka więcej :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/babeczki-dobre-na-wszystko.html