ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy z malinami

Mus czekoladowy z malinami

nazwa

Wykonanie

Wiele razy chciałam zrobić mus czekoladowy, ale zwykle wychodził mi krem o zwartej, nasyconej konsystencji. Tym razem polecam lekki, piankowy mus, który koniecznie trzeba podać ze świeżymi owocami. Maliny sprawdzą się tu znakomicie.
Źródło: "Desery na każdą okazją" Olimp Media.
Składniki na 4 porcje:
1 tabliczka deserowej czekolady
3/4 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
2 jajka (skorupki jaj należy umyć ciepłą wodą, a tuż przed użyciem zanurzyć we wrzątku na 10 sekund)
2 łyżki masła
2 łyżki zwykłego cukru
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
maliny
listki melisy do przybrania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.
Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żółtkami, połączyć z jedną łyżką piany z białek i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie dodać resztę piany, delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Na koniec czekoladową masę połączyć z ubitą śmietanką. Mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
Udekorować malinami (można oprószyć cukrem pudrem) i listkami melisy.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/03/mus-czekoladowy-z-malinami.html