Wiele razy chciałam zrobić mus czekoladowy, ale zwykle wychodził mi krem o zwartej, nasyconej konsystencji. Tym razem polecam lekki, piankowy mus, który koniecznie trzeba podać ze świeżymi owocami. Maliny sprawdzą się tu znakomicie.Źródło: "Desery na każdą okazją" Olimp Media.Składniki na 4 porcje:1 tabliczka deserowej czekolady3/4 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30 %2 jajka (skorupki jaj należy umyć ciepłą wodą, a tuż przed użyciem zanurzyć we wrzątku na 10 sekund)2 łyżki masła2 łyżki zwykłego cukru2 łyżki cukru pudruszczypta solimalinylistki melisy do przybraniaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żółtkami, połączyć z jedną łyżką piany z białek i pozostawić do wystygnięcia.Następnie dodać resztę piany, delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Na koniec czekoladową masę połączyć z ubitą śmietanką. Mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.Udekorować malinami (można oprószyć cukrem pudrem) i listkami melisy.Życzę smacznego!