ßßß
... ten mały paluszek wskazuje dzieło swoich rączek ;) ...Składniki:1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej5 całych jajek3/4 szklanki śmietany kremówki (30%)3/4 szklanki cukru kryształ1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)szczypta soli2 3/4 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki świeżych owoców (dowolna mieszanka, np. porzeczki, maliny, jagody, wydrylowane czereśnie) lub 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mrożona)+ mąka do obsypania6 kostek białej czekoladycukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy jajka, ciągle miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po trochu mąki, następnie wlewamy trochę śmietany i tak do wyczerpania składników, stale miksując. Na koniec do ciasta dodajemy posikane kawałki białej czekolady i delikatnie miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy.Świeże owoce obsypujemy delikatnie w mące i kładziemy na wierzch naszego ciasta. Gdy używamy owoców mrożonych - najpierw wsypujemy je np. do woreczka i lekko rozbijamy wałkiem. Obsypujemy delikatnie mąką i kładziemy na wierzch ciasta.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego