ßßß Cookit - przepis na Strucla makowa - wersja dla leniwych albo zapracowanych

Strucla makowa - wersja dla leniwych albo zapracowanych

nazwa

Wykonanie

Zwykle sama gotuję i mielę mak, doprawiam miodem i bakaliami, ale ta wersja jest z gotową, kupną masą bo tak wyszło. Dodałam tylko orzechów i innych dobroci bo w puszkowej właściwie nic nie ma. Polecam ten przepis bo strucle są bardzo smaczne i robi się je bardzo szybko. Poradzi sobie nawet początkująca w kuchni osoba.
składniki:
CIASTO - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g masła albo margaryny
1/2 szkl. gęstej śmietany
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
FARSZ - 1 puszka masy makowej 850 g
300 g orzechów włoskich łuskanych,
300 g rodzynek
ok. 200 g skórki pomarańczowej smażonej
1 białko
LUKIER - 1,5 szkl. cukru pudru
sok z dużej cytryny
ew. trochę gorącej wody
sposób przygotowania: Mąkę przesiałam, dodałam sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Roztarłam rękami tak jak kruszonkę aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Drożdże wkruszyłam do kubeczka i zasypałam cukrem, odstawiłam na kilka minut aż zrobiły się płynne. Wlałam je do mąki z masłem, dodałam śmietanę i jajka - szybko zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to podsypcie jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przygotowywać.
Podzieliłam ciasto na 2 m/w równe części. Każdą rozwałkowałam na dość duży prostokąt (ok. 3 - 5 mm grubości). Gotową masę makową, taką z puszki i już doprawioną, wymieszałam z rodzynkami (ja miałam mięciutkie więc ich nie moczyłam, ale można to zrobić) i posiekanymi orzechami, dodałam także połowę skórki. Białko roztrzepałam i posmarowałam nim oba płaty ciasta. Masę podzieliłam na 2 części i po połowie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam ciasto w rulony. Przełożyłam na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia - każdą struclę ułożyłam na oddzielnej blasze - spiralnie i luźno. Wzdłuż jednego boku strucli zrobiłam nacięcia prawie przecinając - krojąc tak jakby na grube plastry i rozsuwając je lekko. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min..
Po upieczeniu jednej tak samo upiekłam drugą. Zostawiłam je na blachach aby przestygły - trzeba bardzo uważać przy zdejmowaniu bo są bardzo delikatne i mogą się połamać. Wystudzone polałam gęstym lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru (gdyby był za gęsty dolejcie 1-2 łyżeczki gorącej wody) i posypałam resztą skórki pomarańczowej.
Robicie sami skórkę pomarańczową do ciast i deserów ? To naprawdę bardzo proste :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/strucla-makowa-wersja-dla-leniwych-albo.html