ßßß
"Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina przedstawia się jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Tym samym doceniając dobroć św. Marcina rozdał smaczne rogale biednym."Więcej informacji znajdziecie na stronie Rogali Marcińskich .Przepis, który wykorzystałam to przepis Margarytki.Bardzo smaczne, nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu!Składniki:Ciasto:1 szklanka mleka (ciepłe)30 g świeżych drożdży3 żółtka1/2 łyżeczki cukru waniliowego3,5 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki masła200 g miękkiego masła do wałkowaniaNadzienie:350 g białego maku100 g masy marcepanowej3/4 szklanki cukru pudru150 g orzechów włoskich100 g płatków migdałowych70 g suszonych fig70 g suszonych daktyli bez pestek3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany2 białka4 herbatniki dobrze pokruszoneDekoracja:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogaliLukier - 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, gorąca wodaposiekane orzechy do posypaniaWykonanie:Chcąc wykonać te rogale po pierwsze proponuję wygospodarować dużo czasu, w dzień, ja późno przeczytałam przepis i dzięki temu nie spałam do 3 w nocy :-).Rozpoczynamy od zrobienia ciasta.Z 1/2 szklanki mleka, drożdży i łyżki cukru robimy zaczyn. Odstawiamy na bok, aby podwoił swoją objętość.Masło (3 łyżki) rozpuszczamy w rondelku. Z żółtek i cukru robimy kogel mogel.Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, zaczyn, kogel mogel, wyrabiamy ciasto, a pod koniec dodajemy roztopione masło.Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na godzinę.Po godzinie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na spory prostokąt (ok. 50 x 30 cm). Na całości rozkładamy 200 g masła pokrojonego w plasterki, następnie rozsmarowujemy je, zostawiając margines ok. 2 cm od brzegów. Ciasto składamy na 3, prawa strona do środka, lewa do środka - powstają 3 warstwy. Ciasto obracamy o 90 stopni w prawo i powtarzamy procedurę. Znów ciasto ląduje na godzinę w lodówce.
Całą procedurę powtarzamy 3 razy, ciasto wyciągamy na 20 minut przed użyciem. Może leżakować w nocy w lodówce.
Mak, figi i orzechy zalewamy wrzątkiem, w oddzielnych naczyniach i pozostawiamy na 30 minut. Później dokładnie odsączamy.Wszystkie bakalie (oprócz skórki) mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze.
Marcepan, cukier i śmietanę ubijamy mikserem na gładką masę. Łączymy powoli z masą makową, poprzez dodawanie po kilka łyżek i miksowanie.Na sam koniec dodajemy pokruszone herbatniki (mogą być też biszkopty) i skórkę.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy. Masa jest gotowa.Ciasto rozwałkowujemy na bardzo duży prostokąt ok. 60 x 40 cm i wycinamy trójkąty - od Was zależy jak duże chcecie mieć rogale, ja próbowałam wszystkich wymiarów i chyba najładniejsze wyszły dość długie, ale wąskie.
Na trójkąt nakładamy sporo nadzienia (końcówkę trójkąta zostawiamy pustą), zwijamy i formujemy rogalik.
Uformowane rogale zostawiamy na ok. 90 minut, przykryte ściereczką, aby wyrosły.Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy 20 minut w 180 st. (u mnie dolna grzałka, termoobieg, na koniec górna aby przyrumienić).
Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem i orzechami :)Smacznego!Rogale 2013
Rogale 2014