ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Jak ja nie lubię zagniatać drożdżowego ciasta to wszyscy znajomi dobrze wiedzą. Nie lubię jak mi się klei do łap a robota do tego żeby mnie wyręczył jeszcze się nie dorobiłam.
No, ale święta i jak to tak bez baby ? Baba musi być no i czasami robię po prostu inną - jakąś ucieraną, ale coś mnie naszło i w tym roku drożdżowa. Co kilka lat tak mnie nachodzi :D Taka prosta, zwykła, z rodzynkami - baba wielkanocna.
składniki:
350 g mąki pszennej krupczatki
30 g świeżych drożdży
ok. 1/3 szkl. mleka
150 g cukru
4 jajka
200 g masła albo margaryny
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej cytryny
50 g drobnych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
4 łyżki smażonej posiekanej skórki pomarańczowej
lukier
sposób przygotowania: Rodzynki i żurawinę sparzyłam, dobrze osączyłam. Dodałam do nich posiekaną skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną, wymieszałam. Mąkę przesiałam do miski. Drożdże rozmieszałam z lekko ciepłym mlekiem i łyżką cukru - wlałam w zagłębienie zrobione w mące i lekko zamieszałam zagarniając do płynu troszkę mąki z boku. Przykryłam miskę i zostawiłam na ok. 15 minut. Jajka ubiłam z resztą cukru i solą, przelałam do mąki, wyrobiłam luźne ciasto - wyrabiałam je ok. 10 minut po czym odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy podrosło ponownie je wyrobiłam dodając pomału roztopiony przestudzony tłuszcz i bakalie. Ciasto przełożyłam do lekko natłuszczonej formy na babkę z kominkiem i odstawiłam znowu do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Babkę piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym co 180 st. C. Po lekkim wystudzeniu wyjęłam z formy i posmarowałam lukrem utartym z soku cytrynowego i cukru pudru, posypałam skórką pomarańczową.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/babka-drozdzowa.html