Wykonanie
Jest to mój ukochany przepis na
drożdżową babę, taką z
rodzynkami nasiąkniętymi
rumem, z
żurawiną i posypaną
cukrem pudrem albo polaną lukrem. Najsmaczniejsza jest świeżo wyciągnięta z piekarnika, jeszcze cieplutka. Na Święta Bożego Narodzenia też taka musi być :) Jest pyszna, nie obsycha - w zasadzie nie zdąży, bo jest świetna do
kawy,
mleka, a nawet jako drugie śniadanie do pracy.
2 szklanki
mąki4 dkg
drożdży1/2 szklanki
mleka4
jajka100 gram
cukru100 gram
masłaszczypta
soliszklanka
rodzynek1/2 szklanki
suszonej żurawinymargaryna do wysmarowania formy1/3 szklanki
rumuDzień wcześniej zalać
rodzynki rumem. Wsypać do miski
drożdże,
mleko, łyżkę
cukru. Odstawić, aby zaczyn wyrósł w ciepłe miejsce. Następnie
jajka zmiksować z
cukrem, dodać zaczyn,
sól,
mąkę i stopione lub miękkie
masło. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą formę dodać odsączone
rodzynki i
żurawinę. Wymieszać, odstawić w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia (najlepiej przy kaloryferze) na 2 godziny. Po tym czasie formę z kominkiem wysmarować
masłem , przełożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez 30 minut przykrytą folią, a
potem zdjąć folię i piec dalej około 25 minut aż ciasto się ładnie zapiecze na brązowy kolor. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić, czy patyk nie jest mokry, jeśli jest suchy, wyjąć z piekarnika formę z babą. Jak ostygnie, wyjąć babę z formy. Podawać posypaną
cukrem pudrem lub można polukrować.