Wykonanie
Któregoś wieczoru przed snem oglądałam program kulinarny, w którym przygotowywane były te babki, tak mnie wzięło, że musiałam ją następnego dnia zrobić!I tak nam się spodobała, że postanowiliśmy również taką upiec na Święta, więc proponuję ją Wam jako wypiek Bożonarodzeniowy... Jej smak, zapach a szczególnie te
rodzynki i przypieczone
migdały już w listopadzie przywołały atmosferę świąteczną :)Składniki:50 g
drożdży1/2 kostki
masła1/2 kg
mąki2
jajkaszklanka
mleka100 g drobnego
cukruszczypta
soli2 duże garści
rodzynekkieliszek
rumukilka
migdałów obranych ze skórki
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wsypać do miseczki, zalać
rumem i odstawić.
Mleko delikatnie podgrzać, dodać łyżkę
cukru,
drożdże rozkruszyć i wrzucić do
mleka, dodać łyżkę
mąki, masę rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).Przesianą
mąkę wymieszać z
solą, pozostałym
cukrem, roztrzepanymi
jajkami i rozczynem. Wyrobić ciasto, w trakcie dodać roztopione i ostudzone
masło, wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać odcedzone
rodzynki, wyrobić przez chwilę, uformować kulę, oprószyć ją delikatnie
mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrobić kilkoma ruchami rąk, włożyć do formy wysmarowanej
masłem. W każde zagłębienie formy włożyć po jednym
migdale, po wyjęciu upieczone
migdały będą jej pięknym i smakowitym zwieńczeniem. Ja swoją piekłam w glinianej formie o średnicy 23 cm. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.Wyrośniętą babę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.Po wyjęciu studzimy na kratce i obficie posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!