Wykonanie
Składniki2 babki100 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży*370 g
mąki pszennej40 g
cukruszczypta
soli3
jajka*150 g
masła*oraz:
bakalie: około 1/3 szklanki smażonej
skórki pomarańczowej + 4 łyżki do lukru oraz około 1/3 - 1/2 szklanki
rodzynek lub
suszonej żurawinylukier cytrynowy: 200 g
cukru pudru,
sok z cytryny2 formy na babkę z kominem, około 20-25 cm średnicy, posmarowane
masłem i wysypane mielonymi
migdałami lub
bułką tartą*
drożdże,
masło i
jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.PrzygotowanieZ
drożdży zrobić rozczyn (można bezpośrednio w dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto): rozetrzeć
drożdże z 1 łyżką
cukru, następnie dodać połowę ciepłego
mleka oraz 1 łyżkę
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut pod przykryciem ze ściereczki. Miskę z
drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą, to pomoże
drożdżom wyrosnąć.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego
mleka, resztę
cukru, do tego przesiać
mąkę, wsypać
sól i wymieszać. Dodawać stopniowo
jajka mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do
ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 3-4 poziomie).Do ciasta dodać miękkie
masło i połączyć je z
ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut lub miksować hakiem przez około 7 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i
boków miski. Wówczas dodać
skórkę pomarańczową i
rodzynki lub
żurawinę, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć w jedną kulę (ciasto nie będzie sztywne, raczej rozciągliwe jak guma), podzielić ją na 2 części i włożyć do foremek.Przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawić na nieco niższej półce niż połowa piekarnika, wstawić obydwie babki i piec przez około 25 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry.Gdy babka trochę przestygnie polukrować ją lukrem: do miseczki wsypać
cukier puder, dodać
sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać
lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną
skórką pomarańczową. Po ostudzeniu można przechowywać w pojemniku na ciasto.WskazówkiCiasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki do wyrośnięcia na całą noc, a rano upiec babkę.