Wykonanie
Najlepszą robiła babcia T.Teraz już nie robi, więc ubłagałam o przepis.Nie jest jednak tak samo.Ale chociaż jakiś zalążek tego smaku.Bo makowiec to tylko na Boże Narodzenie.I dołącza do działu "pierwszy raz".Pierwszy makowiec, całkiem na tak.
Strucla z
makiem babci Tereski z tego przepisu wychodzą 4
strucle, ja robiłam z połowy ilości składników

1kg
mąki pszennej50gram
drożdży3
jajka10 dag
masła rozpuszczonegopół szklanki
mleka15 dag
cukruszczypta
soliaromat dowolnymasa makowa gotowa 1kg
lukier:pół szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynydo ozdoby:
płatki migdałowe,
ananasy suszone,
skórka pomarańczowa,
suszona żurawinaDrożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego
mleka,
potem dodać łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki.Odstawić na 10min.W misce zmiksować
mąkę,
cukier,
jajka, letnie
mleko, szczyptę
soli i wyrośnięte
drożdże.Dalej miksując dodawać rozpuszczone
masło, aż wszystko się wchłonie.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.Każdą cienko rozwałkować w prostokąt na podsypanym
mąką blacie i nakładać masę
makową, zostawić 2cm brzeg ciasta bez masy makowej.Następnie zwijać dłuższy bok w
struclę, łączenie powinno znajdować się na spodzie, a boki podwijamy pod spód.Zawijać w pergamin, zostawiając 2cm luzu, aby ciasto trochę mogło urosnąć.Piec ok. godzinę w 180st.C.Przygotować
lukier, wymieszać
cukier z
sokiem.Polać wystudzone ciasto lukrem i układać dowolne
suszone owoce.

