ßßß Cookit - przepis na Strucla z makiem.

Strucla z makiem.

nazwa

Wykonanie

Najlepszą robiła babcia T.
Teraz już nie robi, więc ubłagałam o przepis.
Nie jest jednak tak samo.
Ale chociaż jakiś zalążek tego smaku.
Bo makowiec to tylko na Boże Narodzenie.
I dołącza do działu "pierwszy raz".
Pierwszy makowiec, całkiem na tak.
Strucla z makiem babci Tereski z tego przepisu wychodzą 4 strucle, ja robiłam z połowy ilości składników
1kg mąki pszennej
50gram drożdży
3 jajka
10 dag masła rozpuszczonego
pół szklanki mleka
15 dag cukru
szczypta soli
aromat dowolny
masa makowa gotowa 1kg
lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
do ozdoby: płatki migdałowe, ananasy suszone, skórka pomarańczowa, suszona żurawina
Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego mleka, potem dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Odstawić na 10min.
W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, letnie mleko, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże.
Dalej miksując dodawać rozpuszczone masło, aż wszystko się wchłonie.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.
Każdą cienko rozwałkować w prostokąt na podsypanym mąką blacie i nakładać masę makową, zostawić 2cm brzeg ciasta bez masy makowej.
Następnie zwijać dłuższy bok w struclę, łączenie powinno znajdować się na spodzie, a boki podwijamy pod spód.
Zawijać w pergamin, zostawiając 2cm luzu, aby ciasto trochę mogło urosnąć.
Piec ok. godzinę w 180st.C.
Przygotować lukier, wymieszać cukier z sokiem.
Polać wystudzone ciasto lukrem i układać dowolne suszone owoce.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/12/strucla-z-makiem.html