ßßß
przepis stąd0,5 kg mąki pszennej tortowej7 gramów drożdży suchych lub 20 gramów świeżych1/4 szklanki cukru250 ml ciepłego mleka70 gramów schłodzonego, stopionego masłaszczypta solifarsz:około 450 gramów gotowej masy makowej1 jajo1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowejgarść posiekanych orzechów (dałam włoskie i laskowe)lukier:1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytryny2 - 3 łyżki ciepłej wodyMąkę przesiać z drożdżami, cukrem, solą, dodać masło, jajo, mleko i zagnieść jednolite ciasto (gdyby było zbyt lepiące można odrobinkę podsypać mąką). Wsadzić do omączonej miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.Masę makową wymieszać z jajem, bakaliami.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Masę makową rozprowadzić równomiernie na cieście, następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku.Rulon przeciąć pośrodku wzdłuż, zostawiając około 2 cm nierozciętego ciasta na górze.
Rozcięte końce spleść ze sobą tworząc warkocz.
Oba końce warkocza połączyć ze sobą, tak by warkocz zamienił się w wieniec.Uwaga: bardzo dokładnie połączcie końce, żeby podczas pieczenia wieniec nam się nie rozłączył.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie trwało to około 40 - 45 minut.