ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórką pomarańczową

Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Kolejny drożdżowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach, bo z nadzieniem żurawinowo - pomarańczowym. Pyszne, mięciutkie i bardzo puchate bułeczki z dużą ilością żurawiny i pachnącą skórką pomarańczową posmakują każdemu. Może zdziwi Was dodatek ziela angielskiego jako składnika nadzienia. Nie pomijajcie go jednak. Nadaje on niezwykłego charakteru całemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak. Robiłam już dwa razy te pyszne ślimaczki i zdecydowanie stawiam na wersję z dodatkiem ziela angielskiego. Musicie koniecznie spróbować. To jest pyszne!
Składniki na ciasto - 8 sztuk:
250 g mąki pszennej 550
125 g mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
40 g masła
40 g cukru
Składniki na nadzienie:
100 g suszonej żurawiny
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka cukru
2 łyżki masła-dodatkowo
Wykonanie:
przygotować okrągłą foremkę i albo wyłożyć ją papierem do pieczenia, albo posmarować rozpuszczonym masłem
posiekać suszoną żurawinę, zetrzeć z 1 cytryny skórkę cytrynową. Do moździeża wsypać ziele angielskie i rozetrzeć. Do posiekanej żurawiny dodać 2 łyżki skórki pomarańczowej, 1 łyżkę cukru, ziele angielskie i wymieszać wszystkie składniki razem. Odstawić. w garnuszku lekko podgrzać mleko. Dodać wiórki masła. Mąkę przesiać do misy, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
jeszcze raz krótko wyrobić ciasto i rozwałkować na prostokąt o wielkości 25x30 cm. Ciasto posmarować 2-ma łyżkami roztopionego masła i wyłożyć przygotowaną masę żurawinową. Równomiernie rozprowadzić. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 8 równych części i ułożyć w foremce.
przykryć folią lub ściereczką kuchenną, odstawić powtórnie do wyrośnięcia.
gdy podwoi objętość posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 25-30 minut.
studzić na kratce, albo wcinać jeszcze ciepłe
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/drozdzowe-slimaki-z-zurawina-i-skorka.html