Wykonanie
Kolejny
drożdżowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach, bo z nadzieniem
żurawinowo -
pomarańczowym. Pyszne, mięciutkie i bardzo puchate bułeczki z dużą ilością
żurawiny i pachnącą
skórką pomarańczową posmakują każdemu. Może zdziwi Was dodatek
ziela angielskiego jako składnika nadzienia. Nie pomijajcie go jednak. Nadaje on niezwykłego charakteru całemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak. Robiłam już dwa
razy te pyszne ślimaczki i zdecydowanie stawiam na wersję z dodatkiem
ziela angielskiego. Musicie koniecznie spróbować. To jest pyszne!
Składniki na ciasto - 8 sztuk:250 g
mąki pszennej 550125 g
mleka1
jajko1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suchych
drożdży40 g
masła40 g
cukruSkładniki na nadzienie:100 g
suszonej żurawiny40 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejstarta skórka z 1
cytryny1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 łyżka
cukru2 łyżki
masła-dodatkowoWykonanie:przygotować okrągłą foremkę i albo wyłożyć ją papierem do pieczenia, albo posmarować rozpuszczonym
masłemposiekać
suszoną żurawinę, zetrzeć z 1
cytryny skórkę cytrynową. Do moździeża wsypać
ziele angielskie i rozetrzeć. Do posiekanej
żurawiny dodać 2 łyżki
skórki pomarańczowej, 1 łyżkę
cukru,
ziele angielskie i wymieszać wszystkie składniki razem. Odstawić. w garnuszku lekko podgrzać
mleko. Dodać wiórki
masła.
Mąkę przesiać do misy, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.jeszcze raz krótko wyrobić ciasto i rozwałkować na prostokąt o wielkości 25x30 cm. Ciasto posmarować 2-ma łyżkami roztopionego
masła i wyłożyć przygotowaną masę
żurawinową. Równomiernie rozprowadzić. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Podzielić na 8 równych części i ułożyć w foremce.przykryć folią lub ściereczką kuchenną, odstawić powtórnie do wyrośnięcia.gdy podwoi objętość posmarować
mlekiem przy pomocy pędzla. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 25-30 minut.studzić na kratce, albo wcinać jeszcze ciepłeSMACZNEGO !