ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ Z AUTOMATU

DROŻDŻOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ Z AUTOMATU

nazwa

Wykonanie

Jednym z tegorocznych prezentów świątecznych jest automat do wypieku chleba. Marzył mi się od dawna, zwłaszcza, że wszystkie opinie, jakie słyszałam na jego temat od znajomych były bardzo pochlebne.
Jak na razie jestem zielona w użytkowaniu, chociaż chleb w maszynie piecze się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :))
Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne :))
Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo chociaż bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala zaoszczędzić czas, co dla ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.
A to już sprawca całego zamieszania :))
i efekt jego pracy:
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
70 g masła stopionego
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
6 łyżek cukru
op. cukru waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
suszona żurawina (ja dałam 100g)
Wykonanie:
Do pojemnika z automatu do chleba wlewamy kolejno: produkty płynne czyli mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Następnie produkty sypkie: mąkę i pokruszone drożdże oraz skórkę z cytryny. Automat zamknąć i nastawić na program podstawowy (basic), średni stopień zrumienienia średni i najmniejszą wagę. Włączyć.
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać żurawinę. Po zakończeniu pieczenia (cały cykl ok 3.5h) zasygnalizowanego dźwiękiem, wyjąć pojemnik z ciastem i delikatnie odwracając wyłożyć ciasto na kratkę kuchenną. Wystudzić.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/drozdzowe-ciasto-z-zurawina-z-automatu.html