Wykonanie
Ciastka do
kawy. Albo na piknik. Lub sposób na wykorzystanie
drożdży. W oryginale
cukrowe świderki w całości z
mąki pszennej. Jednak ja w połowie dodałam
mąkę pełnoziarnistą, przez co ciasto nie było dostatecznie elastyczne i ciężko mi było zrobić z nich wałeczki, by z kolei powstały świderki. Dlatego zrobiłam je tylko z połowy ciasta, a drugą połowę wykorzystałam na ulepienie okrągłych
ciastek z krzyżykiem.
Ciastka nie są miękkie, są kruche. Idealne na drugie śniadanie do ulubionej kawusi.Przepis podaję oryginalny, bo rolowanie wałeczków z ciasta z
mąki pełnoziarnistej może prowadzić do nerwicy, a pieczenie jednak powinno być przyjemnością.Źródło: "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 351.Składniki na 16
ciastek po ok. 60 g:40 g świeżych
drożdży1 łyżka ciepłego
mleka50 g
cukru250 g miękkiego
masłaszczypta
soli1 opakowanie
cukru waniliowegoskórka starta z 1
cytryny2
jajka500 g
mąki pszennej, np. tortowej
cukier do obtoczenia (u mnie brązowy)Rozkruszone
drożdże wrzucić do kubka, dodać 1 łyżeczkę
cukru, 1 łyżkę ciepłego
mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, po kolei dodając resztę
cukru,
cukier waniliowy,
skórkę cytrynową oraz
jajka.Następnie wsypać
mąkę, wlać wyrośnięte
drożdże i ucierać mikserem na najniższych obrotach przez 5 minut (ja zagniotłam dłonią w obawie o mój mikser). Ciasto jest dosyć gęste.Ciasto wyjąć na posypaną
mąką stolnicę. Podzielić na 16 części (u mnie każda po 60 g). Uformować wałeczki o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 35 cm. Na dużym kawałku pergaminu rozsypać
cukier i obtoczyć każdy wałek. Skleić dwa końce wałeczka i skręcić je jak świderki. W drugiej wersji (mniej pracochłonnej) można uformować z ciasta kule, obtoczyć w cukrze, a po wyrośnięciu naciąć
ostrym nożem krzyżyk.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Piec przez 15-20 minut (w zależności od wielkości
ciastek).Życzę smacznego!