ßßß Cookit - przepis na Cukrowe ciastka drożdżowe

Cukrowe ciastka drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Ciastka do kawy. Albo na piknik. Lub sposób na wykorzystanie drożdży. W oryginale cukrowe świderki w całości z mąki pszennej. Jednak ja w połowie dodałam mąkę pełnoziarnistą, przez co ciasto nie było dostatecznie elastyczne i ciężko mi było zrobić z nich wałeczki, by z kolei powstały świderki. Dlatego zrobiłam je tylko z połowy ciasta, a drugą połowę wykorzystałam na ulepienie okrągłych ciastek z krzyżykiem.
Ciastka nie są miękkie, są kruche. Idealne na drugie śniadanie do ulubionej kawusi.
Przepis podaję oryginalny, bo rolowanie wałeczków z ciasta z mąki pełnoziarnistej może prowadzić do nerwicy, a pieczenie jednak powinno być przyjemnością.
Źródło: "Domowe wypieki", wyd. Olesiejuk, str. 351.
Składniki na 16 ciastek po ok. 60 g:
40 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
50 g cukru
250 g miękkiego masła
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
2 jajka
500 g mąki pszennej, np. tortowej
cukier do obtoczenia (u mnie brązowy)
Rozkruszone drożdże wrzucić do kubka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, po kolei dodając resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz jajka.
Następnie wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże i ucierać mikserem na najniższych obrotach przez 5 minut (ja zagniotłam dłonią w obawie o mój mikser). Ciasto jest dosyć gęste.
Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 16 części (u mnie każda po 60 g). Uformować wałeczki o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 35 cm. Na dużym kawałku pergaminu rozsypać cukier i obtoczyć każdy wałek. Skleić dwa końce wałeczka i skręcić je jak świderki. W drugiej wersji (mniej pracochłonnej) można uformować z ciasta kule, obtoczyć w cukrze, a po wyrośnięciu naciąć ostrym nożem krzyżyk.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Piec przez 15-20 minut (w zależności od wielkości ciastek).
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/05/cukrowe-ciastka-drozdzowe.html